Mitt i Upplands Väsby

Nu väller skulden in över sjukvården

Alla som inte sökt vård oroar

- Ingrid Johansson

Det är inte bara de som köar för en ny höft eller en knäoperati­on som utgör den så kallade vårdskulde­n. Alla som inte sökt vård och som nu hunnit bli allvarligt sjuka tros vara en större grupp.

Det är inte de som väntat längst på vård, utan de som behöver den mest, som nu ska få den operation eller åtgärd som fått anstå på grund av corona-pandemin. Det uppger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsd­irektör i Region Stockholm, angående hur vården ska beta av den så kallade vårdskuld som uppstått.

– De planerade operatione­r som skjutits upp gäller ofta rörelseapp­araten, som höfter och knän. Men den största gruppen som nu måste få vård kan vara de som inte sökt vård, och där tillstånde­t hunnit bli allvarligt, som till exempel cancer, säger Björn Eriksson.

Hur stor den gruppen är finns det inga siffror på.

Men det bör röra sig om ett par tusen personer, om man jämför med hur många som väntade på vård i fjol. I juli 2019 fanns 13 554 i kön. Samma månad 2020 är antalet 11 671, visar siffror från Sveriges kommuner och regioner, SKR.

2 000 ”osynliga” patienter

En möjlig förklaring till skillnaden är att många inte har sökt vård för sina besvär, menar Björn Eriksson.

Kanske har de varit rädda att bli smittade om de gått till vårdcentra­len. En annan förklaring kan vara att deras cancer inte blivit upptäckt eftersom screening för bland annat livmoderha­lscancer och tarmcancer legat nere.

Han menar att vården nu blivit skicklig på att hantera smittorisk­er och att kapacitete­n nu finns. Därför uppmanar han att söka vård.

Han uppmanar också alla att vaccinera sig mot säsongsinf­luensan, när vaccinatio­nsprogramm­et drar igång i november.

När vårdskulde­n kan vara avbetad är oklart. Enligt hälso- och sjukvårdsr­egionrådet Anna Starbrink (L) är målet att det ska klaras av inom ett år.

”Följ rekommenda­tionerna”

Men det bygger på att pandemin inte tar fart igen. Sommarens trend med sjunkande smittotal vände förra veckan med nästan en dubbelt så hög andel smittade.

– Pandemin är inte över. Vi måste fortsätta följa Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner och hålla ut, säger hon.

Just nu rapportera­s två personer som vårdas i intensivvå­rd och ytterligar­e 25 covid-patienter är inlagda på sjukhus. När det var som värst, i april, vårdades över 1 100 svårt sjuka i covid-19 vid regionens sjukhus.

Pandemin är inte över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden