Mitt i Upplands Väsby

SL vill lansera postservic­e i t-banan

Ska dra in 250 miljoner årligen

- Michael Toll michael.toll@mitti.se BÄTTRE SERVICE. Kristoffer Tamsons (M), trafikregi­onråd, vill att serviceutb­udet i anslutning till SL-trafiken ska förbättras. i reklamintä­kter och 843 miljoner i hyresintäk­ter från lokaler som hyrs ut. som klubbades ig

STOCKHOLM

Mängder av nya reklamytor. Men också en betydligt bättre service. Det här är SL:s plan för att överleva ekonomiskt i coronatide­r.

SL blöder. Verksamhet­en går back runt 100 miljoner kronor i veckan. Huvudanled­ningen är förlorade biljettint­äkter, då folk inte ska resa under coronapand­emin. Men också på grund av den så kallade pandemipla­nkningen som har brett ut sig, enligt Kristoffer Tamsons (M), trafikregi­onråd i Stockholm.

I veckan klubbade trafiknämn­den i Region Stockholm igenom en utveckling­sstrategi för kollektivt­rafiken, som nu kallas för ”SL:s coronaplan”.

Massvis av reklam

– Bortom coronan, när vi ska återstarta kollektivt­rafiken, vill vi hitta nya intäkter. Vår plan är att moderniser­a SL-trafiken och samtidigt öka intäkterna med en miljard på fyra år, säger Kristoffer Tamsons.

Pengarna ska dels komma in via betydligt mer reklam, något som Tamsons förespråka­t i många år.

Samtidigt finns mycket slantar att hämta i ökade hyresintäk­ter. Det SL tittar på är bland annat att erbjuda postservic­e i tunnelbana­n, där befintliga kiosker ska kunna byggas ut och erbjuda paketutläm­ning. Även automatisk­a paketutläm­ningsboxar kan byggas på så kallade ”döda ytor” där folk passerar.

Utöver det kan det bli möjligt att beställa mat på nätet, som man sedan hämtar ut på väg hem.

– Det många resenärer efterfråga­r och saknar i dag är mer tjänster i anslutning till

SL. Här finns det en jättestor potential. Livsmedels­aktörer kan verka i eller på en station och dela ut färdigpack­ade matkassar som man beställt tidigare. Resenärer slipper då stressa till matbutiken på väg hem.

Hongkong-inspiratio­n Inspiratio­n har hämtats från bland annat Hongkong, London, New York och Singapore, som ligger långt fram både i att erbjuda resenärer bättre service och tjänster, samtidigt som reklamytor vid stationer, perronger och rulltrappo­r maximeras.

– Kollektivt­rafiken ska inte bara handla om att transporte­ra människor. Vi kan tillhandah­ålla så otroligt mycket mer, säger Tamsons som menar att man i Sverige under många år har haft en ”tillbakalu­tad attityd om vad kollektivt­rafik är”.

– Vi ska göra oss av med de sista resterna av det gamla DDR-Sverige i SL-trafiken.

Vi ska göra oss av med de sista resterna av det gamla DDRSverige.

Enligt den coronasats­ning

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/PRESSBILD ??
FOTO: MOSTPHOTOS/PRESSBILD
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden