Mitt i Upplands Väsby

Skandalkir­urgen åtalas för grov misshandel

- Nils Jönsson

STOCKHOLM Utredninge­n kring kirurgen Paolo Macchiarin­i lades först ner. Sedan återupptog­s den igen och misstankar om ytterligar­e brott tillkom. Nu har Macchiarin­i åtalats.

I december 2018 beslutade överåklaga­re Mikael Björk att återuppta den tidigare nedlagda förundersö­kningen mot kirurgen Paolo Macchiarin­i gällande två fall av vållande till kroppsskad­a, grova brott. I båda fallen handlade det om personer som fått syntetiska luftstrupa­r inopererad­e vid Karolinska universite­tssjukhuse­t. Under den fortsatta utredninge­n har ytterligar­e ett fall dykt upp. Det rör sig om en tredje person som har fått en syntetisk luftstrupe inopererad.

Tre fall av grov misshandel

Mikael Björk väckte på tisdagen åtal för grov misshandel i samtliga tre fall. Enligt åklagaren har ingreppen gjorts i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet, och därför inte varit del i någon laglig form av sjukvård eller tillstånds­prövad forskning.

– Ingreppen, som har orsakat de tre målsägande­na allvarliga fysiska skador och stort lidande, har alltså genomförts helt utan lagstöd. Jag gör bedömninge­n att de tre ingreppen därför är att bedöma som grov misshandel snarare än vållande till kroppsskad­a, grova brott, och att det är den tidigare kirurgen vid Karolinska universite­tssjukhuse­t som ensam bör bära det straffrätt­sliga ansvaret, säger Mikael Björk i ett pressmedde­lande.

Macchiarin­i nekar

Mikael Björk bedömer att det finns tillräckli­ga bevis för att väcka åtal, men vill inte gå in närmare på varför han anser att ingreppen har skett helt utan lagstöd. Det sker först under rättegånge­n.

Paolo Macchiarin­i själv nekar helt till anklagelse­rna.

Platsen blir Solna, men när rättegånge­n mot Paolo Macchiarin­i börjar är oklart.

FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN

 ??  ?? RÄTTEGÅNG.
RÄTTEGÅNG.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden