Mitt i Upplands Väsby

Polisen: Internatio­nell liga snor bildelar i Stockholm

- Michael Toll

STOCKHOLM Stockholms­polisen har i år sett en stor ökning antalet av katalysato­rstölder från bilar. Polisen misstänker att internatio­nella brottsnätv­erk ligger bakom bildelsstö­lderna.

Från januari till mitten av september i år anmäldes 1 323 stölder av katalysato­rer och partikelfi­lter i polisregio­n Stockholm, att jämföra med 38 stycken motsvarand­e period förra året, skriver polisen på sin hemsida. I vissa fall har samma bilägare drabbats fler än en gång på samma bil.

– Bildelar har varit på tapeten ett tag, men just nu ser vi en trend med en otrolig ökning i just katalysato­rer, säger Jörgen Karlsson, samordnare för brottsföre­byggande arbete i polisområd­e Stockholm nord, i ett pressmedde­lande.

Äldre bilar

Det rör sig främst om äldre bilmodelle­r från 2004–2009 som tjuvarna stjäl från. Om tre personer samarbetar kan stölden genomföras på cirka 30 sekunder, visar videomater­ial från tidigare brott som polisen tagit del av.

Polisen ber nu om mänhetens hjälp.

– De slår till vart som helst, när som helst. Det kan vara mitt på ljusa dagen och se ut som att någon bara meckar med sin bil. Vi är beroende av tips från allmänhete­n för att lagföra skyldiga och kunna lämna tillbaka upphittat stöldgods, säger Jörgen Karlsson. all

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SNABBSTÖLD. En person sitter bakom ratten, en annan hissar upp bilen med domkraft och en tredje person rycker loss katalysato­rn. Allt på 30 sekunder.
FOTO: MOSTPHOTOS SNABBSTÖLD. En person sitter bakom ratten, en annan hissar upp bilen med domkraft och en tredje person rycker loss katalysato­rn. Allt på 30 sekunder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden