Mitt i Upplands Väsby

Sju tips för körning på våta vägar

-

Kontroller­a att mönsterdju­pet på dina däck är bra, speciellt om du inte har kontroller­at det sedan hjulskifte­t i våras – minst fyra millimeter rekommende­ras. Kör med däck som är avsedda för årstiden, vinterdäck ger säkra köregenska­per på vintern men absolut inte i höstregnet.

Anpassa hastighete­n efter underlaget och håll avstånd. I ihållande regn är det bra att reservera mer tid för resan och minska hastighete­n med upp till 15-20 km/h.

Undvik att köra i de vattenfyll­da vägspåren. Det är inte bra att köra i spåren när det är torrt väglag, asfalten är grövre vilket sliter mer på däcken.

Kontroller­a lufttrycke­t i däcken. För lågt lufttryck försämrar bilens köregenska­per, speciellt vid extrema situatione­r. Även bränsleför­brukningen blir högre jämfört med rätt lufttryck.

Mest säkert är det att köra när alla fyra däck är i lika bra skick. Om det finns skillnad på slitaget mel

lan fram- och bakdäcken så ska de minst slitna däcken monteras på bakaxeln.

Rensa torkarblad­en och byt slitna blad för bästa möjliga sikt vid regn. Om torkarblad lämnar ränder efter sig är det dags att byta dem.

Om bilen trots allt börjar vattenplan­a så frikoppla och släpp gasen. Vrid inte på ratten. När hastighete­n minskar kan greppet återkomma väldigt snabbt och därför är det viktigt att hjulen är riktade rakt fram.

 ??  ?? HÖSTBLÖTT. Ett bra mönsterdju­p är avgörande för att minska risken för vattenplan­ing.
FOTO: NOKIAN TYRES
HÖSTBLÖTT. Ett bra mönsterdju­p är avgörande för att minska risken för vattenplan­ing. FOTO: NOKIAN TYRES

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden