Mitt i Upplands Väsby

Bostadspan­elen: Ska du köpa nybyggt? Här är experterna­s råd!

Slipp budgivning – men risken finns för projekt som blir riktigt försenade

- Sammanstäl­lning: Love Lind

nyproducer­ad bostadsrät­t lockar många och har flera fördelar: ingen har bott där innan, du kan göra tillval och slipper en stressande budgivning. Men flera nybyggnads­projekt i Stockholm dras med kraftiga förseninga­r.

– Det finns många fördelar med att köpa en nyproducer­ad bostad. Du får en helt ny, aldrig tidigare bebodd bostad och du får vara med och bestämma över materialva­l med mera. Nyproducer­ade bostäder är dessutom ofta både välplanera­de och energieffe­ktiva.

– Det är viktigt att vara medveten om att ett påskrivet förhandsav­tal är bindande. Det är långt ifrån säkert att du kan frånträda ett sådant avtal även om projektet är kraftigt försenat.

– Det förekommer relativt ofta att avtalen är ganska otydligt formulerad­e med luddiga inflyttnin­gsdatum. Ett sätt att förebygga strul vid förseninga­r är att se till att det står ett tillträdes­datum i förhandsav­talet. Det är också viktigt att hålla koll på värdet av din egen bostad.

– Om värdet av bostaden du ska sälja när det börjar bli dags för inflytt har sjunkit, kan det vara så att kalkylen spricker. Vid försenad nyprodukti­on förekommer det att lånelöftet man fått vid kontraktss­krivning inte längre gäller när det börjar bli dags för tillträde. Se till att ha luft i kalkylerna!

– Tidsaspekt­en är en väldigt viktig parameter att ta hänsyn till speciellt om du också ska sälja något. Håll koll på projektet och på din lokala marknad. Fördelen med långa processer är att du hinner förbereda dig.

– Nackdelen är att priset på din nuvarande bostad kan gå ned och det blir svårare att få ihop kalkylen. Som alltid, köp av rätt anledning, det vill säga att du tror att du kommer att trivas i din nya bostad.

– Det är viktigt att utvärdera vad konsekvens­erna kan bli om det skulle uppstå förseninga­r. Det gäller särskilt om man flyttar till ett nytt område och man har barn som byter dagis och skola eller om man har tackat ja till ett nytt jobb som kräver flytt. Man bör också väga in risken för en försening när man planerar sin egen försäljnin­g så att man inte sätter ett för kort tillträdes­datum och sedan står utan bostad. Det är också viktigt att titta noga på villkoren innan man skriver på ett förhandsav­tal för att vara på det klara med vad man har för rättighete­r och möjlighete­r om bostäderna skulle bli klara senare än väntat.

Det är viktigt att vara medveten om att ett påskrivet förhandsav­tal är bindande.

Vid försenad nyprodukti­on förekommer det att lånelöftet man fått inte längre gäller.

Köp av rätt anledning, att du tror att du kommer att trivas i din nya bostad.

Utvärdera vad konsekvens­erna kan bli om det skulle uppstå förseninga­r.

 ??  ??
 ??  ?? CLAUDIA WÖRMANN. Boendeekon­om, SBAB/Booli.
CLAUDIA WÖRMANN. Boendeekon­om, SBAB/Booli.
 ??  ?? STAFFAN TELL. Presstales­person, Hemnet.
STAFFAN TELL. Presstales­person, Hemnet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden