Mitt i Upplands Väsby

Vitlökstid: Läge att plantera din egen

- Klas Johansson tema@mitti.se

Gillar du vitlök i maten? Du är inte ensam, den lilla klyftan sägs fungera mot förkylning­ar och även andra sjukdomar, dessutom förbättrar den kolestrolv­ärdet. Så varför inte odla din egen – inne som ute?

Förutom den kanske utstickand­e andedräkt vitlök kan ge, så innehåller vitlöken anti oxidanter och har en antiseptis­k effekt som hämmar bakterier och virus. Bra egenskaper att få med i matlagning­en – så här odlar du din egen!

Det finns utsädeslök att köpa, även om de från butikernas grönsaksdi­sk kan fungera. Dock är vissa preparerad­e för att inte kunna gro.

Rota sig före vinterkyla­n

Enligt odlingsför­etaget Weibulls råd så ska vitlök planteras i näringsrik och väldränera­d jord på en solig plats på hösten, gärna precis lagom så att den rotat sig före kylan kommer. Det är alltså hög tid nu.

Dela vitlöken i klyftor och tryck ner rotändan cirka 5 centimeter ner, med 10-15 centimeter­s mellanrum. Till sommaren kommer du sedan kunna skörda en ny hel vitlök av varje klyfta.

Ju tidigare på sommaren du sedan skördar, desto mildare smak, då kan den fungera som rå i en sallad. Större färdiga lökar går att fläta ihop och låta hänga mörkt och torrt för att bli en klassisk vitlöksflä­ta.

Det är svårare att odla vitlök inomhus, den kommer enligt Weibulls inte utveckla några lökar, men de rekommende­rar den goda och milt vitlökssma­kande blasten som kan skördas allt eftersom under hela vintern.

En kruka med jord och klyftan 2 centimeter ner räcker. Placera soligt och vattna regelbunde­t.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ODLA DIN EGEN. Vitlök sägs bota och förebygga mycket – och är lätt att odla.
FOTO: MOSTPHOTOS ODLA DIN EGEN. Vitlök sägs bota och förebygga mycket – och är lätt att odla.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden