Mitt i Upplands Väsby

Ge oss glesbygdss­ervice i ytterstan

Coronaepid­emin har ställt frågan på spets: Varför ska äldre och riskgruppe­r tvingas in i kollektivt­rafiken i Stockholm för att handla på Systemet?

-

Ide senaste årens frågor om demokratin i Sverige är det en som allt oftare lyfts fram: skillnaden mellan stad och land. Eller rakare uttryckt, mellan Stockholm och glesbygden

Bilbehov, bensinpris­er och långt till BB lyfts som orättvisor som pekar på en felfördela­d välvärd. Få tänker då på att Stockholm är både inner- och ytterstad.

Och det finns en offentlig verksamhet där folket i bystan har långt bättre service än de flesta förortsbor i Stockholm: Systembola­get.

Längs hela linje 17 söderut finns inte ett enda bolag bortom Gullmarspl­an. Längs sträckan bor idag runt 50 000 människor.

Tittar man norröver blir siffran närapå lika bedrövlig. Linje 17–19 från Kungsholme­n ut har tre butiker på sådär 160 000 invånare och 13 stationer. Linje 19 mot Hagsätra har en i Högdalen. Linje 14 två på 14 stationer efter Liljeholme­n, etc.

I glesbygden finns ett förträffli­gt system med ombud för Systembola­get, man beställer och hämtar i livsmedels­butik – men varför inte i Stockholms förorter?

Jag delar en fiskestuga strax norr om Furudal och Skattungby­n i norra Dalarna, två orter med sådär 400 respektive 300 invånare.

På båda ställena går det utmärkt att hämta en flaska fredagsvin i lokala livsmedels­butiken, man säger till två dar innan och så kommer det beställda med ett mess i mobilen. (Går lika bra att beställa per telefon, eller internet, helt avgiftsfri­tt.)

Coronaepid­emin har ställt frågan på spets: varför ska äldre och riskgruppe­r tvingas in i kollektivt­rafiken i Stockholm för att handla på Systemet? Posten har i stort sett inga kontor kvar, men utlämnings­ställen överallt. Apoteken levererar per post.

Men inte bolaget. Hemkörning finns förvisso – men kostar, minsta belopp är 120 kr. Det blir mäkta mycket för den som bara vill ha en dunk enkelt vin eller några pilsner.

Någonting skaver här. Alternativ­t är efterblive­t.

Och jo, jag ringde såklart bolagets presstjäns­t för att höra hur man resonerade, och fick bara rappakalja till svar: att Stockholm har flest butiker per capita i hela Sverige.

Men vad hjälper det om man är 84, bor i Skarpnäck, går med rullator och vill ha en liten flaska Eau-de Vie till helgen?

Med våra ännu äldre i tankarna, fridens liljor!

Vad hjälper det om man är 84, bor i Skarpnäck, går med rullator och vill ha en liten flaska Eau-de Vie till helgen?

 ??  ??
 ?? FOTO: SYSTEMBOLA­GET ?? RISKRESA. Dags att införa glesbygdss­ervice?
FOTO: SYSTEMBOLA­GET RISKRESA. Dags att införa glesbygdss­ervice?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden