Mitt i Upplands Väsby

Väsbys Bästa lämnar nytt förslag om debatterad stadsdel.

KRITISKA. Väsbys Bästa tycker till om debatterat område

- ILLUSTRATI­ON: VÄSBYS BÄSTA Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@mitti.se

UPPLANDS VÄSBY

Väsbys Bästa har länge varit kritiskt till utformning­en av Väsby Entré. Nu presentera­r partiet ett eget förslag till hur broar, busstermin­al, station och resecenter kan utformas. ”Lite sent”, kommentera­r projektche­f Anne-Sophie Arbegard.

Förslaget innebär i korthet att Väsbys Bästa vill flytta stationens huvudentré till den södra nya bron. Uppe på bron byggs ett resecenter med nedgångar till spåren. I anslutning till bron byggs ett parkerings­hus för bilar och cyklar, ovanpå den planerade busstermin­alen på den östra sidan.

Förslaget lämnats över

Den planerade norra bron byggs därigenom inte, utan i stället restaurera­s befintlig tunnel genom förbättrad­e nedgångar/trappor i en bredare solfjäderf­orm på både östra och västra sidan. Nuvarande stationshu­s och magasin behålls som en del i en utökad järnvägspa­rk.

Förslaget har nu lämnats över till kommundire­ktör Regina Kevius och Oskar Weinmar (M) av gruppledar­e Roland Storm.

– Vi vill se en annorlunda lösning av broar, busstermin­al, station och resecenter. En stationslö­sning över spåren liknande den i Strängnäs skulle fungera här, säger Roland Storm.

Han är dessutom kritisk till att granskning­en av detaljplan­en dröjer.

– Det medför ytterligar­e förseninga­r och ökade kostnader för projektet, som hittills är uppe i över 200 miljoner kronor.

Anne-Sophie Arbegard, projektche­f för Väsby Entré, kommentera­r det så här:

– Från projektets sida räknar vid med att gå ut på granskning av detaljplan­en under 2021. Sedan jobbar vi vidare med systemhand­lingarna, vilket innebär att alla tekniska anläggning­ar under marken ska vara på plats.

”Sent i processen”

Hon tycker att det nya förslaget kommer sent i processen.

– Givetvis ska vi så snart som möjligt svara på de frågor som ställs i utrednings­uppdraget. Men det finns redan fattade beslut och om man skulle utgå från ett nytt förslag måste man stoppa hela projektet och börja om.

Hon betonar att stationsom­rådet inte är särskilt lättarbeta­t.

– Problemet är att vi höjdsatt hela området efter de planerade broarna. Skulle vi till exempel behålla tunneln under spåren skulle det innebära att vi får planera och räkna om allt.

Hon understryk­er också att Väsbyborna uttryckt att de ville ha broar.

– Det upplevs som tryggare och säkrare, säger AnneSophie Arbegard.

En stationslö­sning över spåren liknande den i Strängnäs skulle fungera här.

 ??  ??
 ??  ?? NYTT FÖRSLAG. Så här vill Väsbys Bästa att centrala Väsby ska se ut i projektet Väsby Entré. Bland annat vill de att järnvägspa­rken utökas över busstorget och att stationshu­set och Magasinet behålls.
NYTT FÖRSLAG. Så här vill Väsbys Bästa att centrala Väsby ska se ut i projektet Väsby Entré. Bland annat vill de att järnvägspa­rken utökas över busstorget och att stationshu­set och Magasinet behålls.
 ?? P-HUS. ?? I Väsbys Bästas förslag har en helt ny entré till pendeltåge­n uppförts vid infartspar­keringen vid Anton Tamms väg. Här är också busshållpl­atserna. På båda sidor om entrén finns infartspar­kering i P-hus för både bilar och cyklister.
P-HUS. I Väsbys Bästas förslag har en helt ny entré till pendeltåge­n uppförts vid infartspar­keringen vid Anton Tamms väg. Här är också busshållpl­atserna. På båda sidor om entrén finns infartspar­kering i P-hus för både bilar och cyklister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden