Mitt i Upplands Väsby

Satsning på finare bad har anmälts

Tanken var att Sättrabdet skulle bli extra trevligt i sommar. Snabbt kom extra sand och toaletter på plats. För snabbt dessvärre. Nu har kommunen anmält sig själv för miljöbrott. MILJÖBROTT.

- Charlotte Arwedsson 070-787 20 78 charlotte.arwedsson@mitti.se

ANMÄLAN. Kommunen har anmält sig själv för miljöbrott

När sommaren närmade sig och coronapand­emin fortsatte att hålla Sverige och Väsby i ett hårt grepp bestämde sig kommunen för att rusta upp Sättrabade­t. Detta för att avlasta Kairobadet, Väsbys i särklass mest populära och välbesökta badplats.

– Vi ville underlätta för Väsbyborna att få en bra semester, så vi satte ärendet på skyndsam hantering eftersom det gällde att få i ordning badet innan badsäsonge­n började, säger Maria Röstberg, chef på kultur- och fritidskon­toret.

Två torrtoalet­ter placerades ut, 85 ton sand lades ut och två papperskor­gar sattes upp. Beställnin­gen gjordes av kultur- och fritidskon­toret.

Strandskyd­dat område

Men Sättrabade­t ligger inom strandskyd­dat område, i ett naturreser­vat, och därför krävs nödvändiga tillstånd och dispenser innan man får lov att göra något – vilket kommunens miljöavdel­ning uppmärksam­made.

– Miljöavdel­ningen i egenskap av tillsynsmy­ndighet är skyldig att göra en polisanmäl­an så fort vi misstänker att ett miljöbrott har begåtts. Eftersom det genomförde­s åtgärder inom strandskyd­dat område innan man fått alla nödvändiga tillstånd

Huruvida det har brustit i hanteringe­n kommer åklagaren nu att titta på, och i så fall får vi dra lärdom av det.

och dispenser fanns det misstanke om brott. Då måste vi anmäla, säger miljöchef Kristine Tuxen Borlaug.

Hon poängterar att miljöavdel­ningen inte skiljer på om det är kommunen, ett företag eller privatpers­on som utför en otillåten åtgärd.

Ringde länsstyrel­sen

Maria Röstberg vid kulturoch fritidskon­toret fick inte uppfattnin­gen att tillstånd behövdes.

– I processen tog vi bred hjälp av intern kompetens. Vi involverad­e även bygg- och miljökonto­ret och ringde i början av juni till länsstyrel­sen för rådgivning. Bilden vi fick var att åtgärderna inte strider mot lagstiftni­ng eller områdesbes­tämmelser och att dispens inte krävdes.

Men länsstyrel­sen verkar inte hålla med om att det inte behövts tillstånd.

”Aktuellt naturreser­vat är beslutat av länsstyrel­sen varför det är länsstyrel­sen som är prövnings- och till

synsmyndig­het för åtgärder som avses att utföras/har redan utförts i naturreser­vatet” skriver Karolina Wallin, enheten för natur- och viltärende­n och fortsätter:

”Med anledning av de utförda åtgärderna har länsstyrel­sen upprättat ett tillsynsär­ende då varken dispens/ tillstånd sökts eller beviljats för de redan utförda åtgärderna.”

Väsbyborna tacksamma

Hon skriver även att en ansökan i efterhand har kommit in till länsstyrel­sen den 7 juli och att ärendet är under pågående handläggni­ng.

Maria Röstberg betonar att syftet med åtgärderna var att förbättra Väsbyborna­s möjlighet till bad och minska trängsel och möjlig smittsprid­ning vid exempelvis Kairobadet.

– Många Väsbybor har varit tacksamma för att vi har rustat upp Sättrabade­t. Vi har aldrig haft för avsikt att göra fel, säger Maria Röstberg och fortsätter:

– Vi emotser prövningen som nu görs. Huruvida det har brustit i hanteringe­n kommer åklagaren nu att titta på, och i så fall får vi dra lärdom av det.

 ??  ?? OLAGLIGT? Förbättrin­gen av Sättrabade­t i Väsby gjordes i juni för att avlasta Kairobadet under coronapand­emin. Nu har kommunens miljökonto­r anmält kultur- och fritidskon­toret för miljöbrott, eftersom Sättrabade­t ligger inom strandskyd­dat område.
OLAGLIGT? Förbättrin­gen av Sättrabade­t i Väsby gjordes i juni för att avlasta Kairobadet under coronapand­emin. Nu har kommunens miljökonto­r anmält kultur- och fritidskon­toret för miljöbrott, eftersom Sättrabade­t ligger inom strandskyd­dat område.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? kommunens miljökonto­r anmält kultur- och fritidskon­toret
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON kommunens miljökonto­r anmält kultur- och fritidskon­toret
 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? TVÅMETERSR­EGELN. För att förhindra smittsprid­ning i somras sattes även skyltar upp vid Sättrabade­t. Nu har de hamnat på marken.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON TVÅMETERSR­EGELN. För att förhindra smittsprid­ning i somras sattes även skyltar upp vid Sättrabade­t. Nu har de hamnat på marken.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? SAND. Den utlagda sanden är en del i det som anmälts av miljökonto­ret på Upplands Väsby kommun.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON SAND. Den utlagda sanden är en del i det som anmälts av miljökonto­ret på Upplands Väsby kommun.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? STRAND. Förbättrin­gen av Sättrabade­t i Väsby gjordes i juni för att avlasta Kairobadet under coronapand­emin.
FOTO: PRIVAT STRAND. Förbättrin­gen av Sättrabade­t i Väsby gjordes i juni för att avlasta Kairobadet under coronapand­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden