Mitt i Upplands Väsby

Fler dör i bränder – här är de värsta orsakerna

- 30 procent av dödsbrände­rna 17 procent av alla 13 procent av dödsbrände­r 8 procent av dödsbrände­rna 7 procent av bränderna 25 av bränderna saknar KÄLLA: BRANDFÖRSK­NINGSFÖREN­INGEN/MSB ALLT FLER DÖR I BRÄNDER. FOTO: MOSTPHOTOS Love Lind love.lind@mitti.se

beror på antändning i möbler i vardagsrum eller sovrum, ofta i samband med rökning. dödsbrände­r gäller brand i kläder, ofta i samband med rökning. uppstår på grund av tekniska fel, i tex tvätt- eller dismaskin. oftast på spisar. uppsåt. startar i kök, har anlagts med uppgifter om brandorsak.

Det visar nya siffror från Brandskydd­sföreninge­n och MSB.

Antalet omkomna i dödsbrände­r är det högsta på länge. Hittills i år har 83 personer omkommit enligt preliminär­a siffror, vilket kan jämföras med 81 döda i bränder under hela 2019 och 72 personer under 2018. Rökning tros ligga bakom hälften av alla dödsbrände­r.

Trenden med en långsam minskning av döda bränder verkar vara bruten, enligt siffror från Brandskydd­sföreninge­n.

– Vi vet i dagsläget inte vad ökningen beror på men det finns starka skäl att misstänka att den pågående pandemin spelar en roll i detta. Ökningen har inträffat under pandemins utbrott och Corona kan påverka såväl riskfaktor­er som skyddsfakt­orer, säger Mattias Delin, brandingen­jör på Brandskydd­sföreninge­n i ett pressmedde­lande.

Äldre och ensamboend­e är överrepres­enterade i statistike­n, och flest omkommer i bränder i sitt eget hem. Anledninge­n tros vara att dessa personer har sämre förmåga att agera vid en brand, på grund av nedsatt fysisk och mental förmåga, men även bruk av alkohol och rökning.

En orsak kan vara att kontakt med grannar och anhöriga kan ha minskat under coronapand­emin, men också färre besök från bland annat socialförv­altningen, hemtjänste­n samt räddningst­jänstens uppsökande verksamhet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden