Mitt i Upplands Väsby

Antalet nyanlända till länet minskar

Så många tar din kommun emot

- Elina Lundberg elina.lundberg@direktpres­s.se NÖDLÖSNING.

STOCKHOLMS LÄN

Nästa år ska Stockholms län ta emot 2 097 nyanlända. Nu är det klart hur de fördelas mellan länets kommuner.

De allra flesta som flyttat har också lämnat länet.

Stockholms stad kommer att emot flest nyanlända under 2021, 790 personer, följt av Nacka och Täby. Till Salem och Nykvarn anvisas färre än 20 nyanlända under året som kommer.

Totalt tar kommunerna emot 111 färre nyanlända under 2021 jämfört med i år, då 2 208 anvisades till Stockholms län.

Sen 2016, då den nya bosättning­slagen infördes, har ungefär 20 000 nyanlända anvisats till länet. Lagen kom till för att få jämnare fördelning av mottagande­t mellan landets kommuner.

Färre till Stockholms län För att nyanlända snabbare ska få jobb har mottagande­t också i högre grad styrts till kommuner där arbetsmark­naden är god, uppger länsstyrel­sen. Det har lett till att Stockholms län nu tar emot en lägre andel nyanlända.

– Den jämnare fördelning­en mellan kommunerna i länet bidrar också till att Södertälje kommun nästa år får ett mottagande på anvisning för första gången sedan bosättning­slagen trädde i kraft år 2016, säger Elin Blomberg, utveckling­sledare på länsstyrel­sen.

Till Södertälje anvisas nu 28 nyanlända.

Enligt bosättning­slagen är kommuner skyldiga att ordna bostad åt de nyanlända, men det räcker att ordna tidsbegrän­sade kontrakt. Så har de flesta av länets kommuner valt att göra.

Många har flyttat vidare Här ser länsstyrel­sen en risk då många nyanlända med korta kontrakt flyttar vidare.

Det kan leda till att det, trots lagen, på sikt blir en ojämn fördelning av nyanlända mellan kommunerna.

– Av de nyanlända som togs emot i länet på anvisning år 2017 hade två tredjedela­r efter drygt två år lämnat de kommuner som tillämpar de striktaste tidsgränse­rna vid bosättning­en. De allra flesta som flyttat har också lämnat länet, säger Annelie Rostedt, utveckling­sledare på länsstyrel­sen.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Modulhus har byggts, bland annat i Stockholm, för att klara lagens krav på kommunen att ordna bostäder åt nyanlända.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Modulhus har byggts, bland annat i Stockholm, för att klara lagens krav på kommunen att ordna bostäder åt nyanlända.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden