Mitt i Upplands Väsby

Rådjuren ökar på våra vägar

Tre av fyra incidenter är med rådjur: ”Gryning och skymning störst risk”

- Magnus Johansson tema@mitti.se

Med hösten kommer viltolycko­rna. Under oktober sker en viltolycka var sjätte minut, dygnet runt, någonstans i Sverige. De allra flesta av dem, nästan tre fjärdedela­r, är en olycka med rådjur. Det visar en undersökni­ng från Försäkring­sbolaget If.

I Sverige rapportera­des över 47 350 rådjursoly­ckor in till Nationella Viltolycks­rådet under hela 2019.

– Viltolycko­r är fortsatt ett stort problem i Sverige. Vi har sett en ökning av dessa under flera år och trenden ser tyvärr ut att fortsätta, säger Johan Granholm, motorexper­t på If.

Flest olyckor på hösten Försäkring­sbolaget If har räknat ut var i landet bilister är hårdast drabbade av viltolycko­r, i förhålland­e till antalet registrera­de personbila­r. En tydlig trend är att olyckorna med rådjur ökar. På Gotland inträffade i fjol nästan dubbelt så många olyckor som för fem år sedan.

Men vi ser samma utveckling i hela landet. På fem år har antalet ökat med nästan en tredjedel.

Ökningen beror dels på att rådjurssta­mmen ökar på många håll i landet, men också på att det helt enkelt blir fler bilar på vägarna.

– I gryning och skymning så löper man störst risk för viltolycko­r, det är då som flest djur förflyttar sig för att leta föda. Håll uppsikt längst med vägkantern­a och anpassa farten och försök förutse var djur kan dyka upp, säger Johan Granholm.

– Är du på väg att krocka med

Anpassa farten och försök förutse var djur kan dyka upp.

rådjur ska du bromsa i första hand och styra undan i andra. Risken för personskad­or är mycket större om du gör en okontrolle­rad undanmanöv­er och, eller, krockar med mötande trafik, säger Johan Granholm.

För att få ersättning för skador på din bil vid viltolycka så behöver du ha en helförsäkr­ing, enligt Johan Granholm. Det finns även tilläggsfö­rsäkring som innebär reducerad självrisk vid kollision med djur. Den kan även ge viss ersättning vid halvförsäk­ring.

Sedan 2010 är du skyldig enligt lag att alltid rapportera en krock med ett vilt djur till polisen. Anmälnings­plikten gäller björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden