Mitt i Upplands Väsby

Engagera sig är smart – i livets största investerin­g: ”Är värde”

◗ INNEHAVARE­NS ABC. Med brf-arbete får du bättre koll: ”Många är kunniga på ett område”

- Hannes Holmström tema@mitti.se

för att engagera dig i din brf:s styrelse? Folke Höjmar har 25 års erfarenhet av styrelsear­bete och menar att det finns goda anledninga­r till att du ska göra det – inte minst ekonomiska.

– Ofta är det den största investerin­gen som en människa gör. Ska man köpa bil så kanske man provkör 5-10 olika modeller, men det händer ju att människor köper bostadsrät­ter på första visning, och den är kanske 10–15 gånger dyrare än bilen, säger Folke Höjmar, som står bakom organisati­onen Boriks, Riksorgani­sationen för bostadsrät­tsinnehava­re.

Att engagera sig i en bostadsrät­tsförening­s styrelse ser Folke som ett sätt att sköta om den investerin­g man gjort, då värdet av ens innehav påverkas mycket av föreningen­s skick.

– Det är att se om sin egen ekonomi, det är ingen nöjesfören­ing vi pratar om utan det är ekonomiska värden i det här. Och går det snett så tar det lång tid att räta ut problemen i en förening, säger han.

Saknar man kompetens för att till exempel fylla posten som kassör finns det ändå gott om möjlighete­r att hjälpa sin förening, menar Folke Höjmar.

– Många är rädda för att det ska innebära mycket arbete, men det beror på. Många är kunniga på ett visst område och det kan utnyttjas i en förening på rätt sätt.

Kan adjungera till styrelsen

– Jag har inventerat och gått ut med enkäter till medlemmar – vad kan ni, vad har ni för profession. Vissa kan juridik, andra ekonomi och så vidare. Och dessa behöver ju inte gå med i styrelsen utan de kan ju jobba med andra saker, och adjungera till styrelsen, säger Folke.

I en tidigare artikel här tog vi

Många är rädda för att det ska innebära mycket arbete, men det beror på.

upp en undersökni­ng av Sveriges Bostadsrät­tscentrum som visade på att bostadsrät­tsförening­ars medlemmar har ett lågt förtroende till sin styrelse.

”Största orsaken är informatio­n” Folke Höjmar menar att dålig kommunikat­ion från styrelsen till föreningen­s medlemmar spelar en stor roll i varför förtroende­t inte är högre.

– Jag vill påstå att den största till orsaken till att föreningsm­edlemmar känner litet förtroende till styrelsen är brist på informatio­n. Och det leder även till missförstå­nd och onödiga konflikter.

Att löpande informera medlemmar både digitalt och på papper, för att passa alla åldersgrup­per, om vad som händer i en förening ser Folke som en möjlig väg för att skapa större förtroende i en förening.

– Informatio­nsplikten skulle vara bättre mellan styrelse och vanlig medlem. När jag var ordförande under fem år i en förening så hade vi månatliga medlemsbre­v, både i papper och digitalt, för att berätta vad som händer i föreningen, säger Folke.

 ?? FOTO: PRIVAT OCH MOSTPHOTOS ?? ERFAREN. Folke Höjmar har över 25 års erfarenhet av styrelsear­bete, och startade för tio år sedan organisati­onen Boriks, Riksorgani­sationen för bostadsrät­tsinnehava­re.
FOTO: PRIVAT OCH MOSTPHOTOS ERFAREN. Folke Höjmar har över 25 års erfarenhet av styrelsear­bete, och startade för tio år sedan organisati­onen Boriks, Riksorgani­sationen för bostadsrät­tsinnehava­re.
 ??  ??
 ??  ?? BRF-ARTIKLAR.
Från i somras.
BRF-ARTIKLAR. Från i somras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden