Mitt i Upplands Väsby

Stoppa våldet – prioritera brottsoffr­ets trygghet nu

- Jessica Johnson Cecilia Elving Lovisa Aldrin Liberala kvinnor

Föreställ dig skräcken du känner efter att du fått reda på att den man som du till slut lyckades lämna nu är ute igen efter 7 månader i fängelset. Du vet inte vart han befinner sig, du vet bara att han har försökt att döda dig en gång och du är övertygad att han tänker försöka tills han lyckats. Föreställ dig samtidigt att du ständigt får höra att det finns inget mer att göra för han har inte specifikt hotat dig igen.

Detta är vardagen för allt för många kvinnor i vårt land. Var tredje vecka dödas en kvinna av en man hon har eller har haft en kärleksrel­ation med. Hittills i år har 9000 kvinnor polisanmäl­t våld. Det är oacceptabe­lt.

Liberala Kvinnor menar att det alltjämt läggs för lite fokus på alla de åtgärder som behövs för att stoppa våldet som sker i hemmen. Mycket har gjorts, mycket krävs av samhället i form av förändrade attityder mot kvinnor men vi ser också att mycket mer kan göras.

Liberala kvinnor kräver

Att reglerna för kontaktför­bud skärps så att elektronis­k fotboja används redan vid kontaktför­bud av normalgrad­en där så behövs för att skydda brottsoffr­et.

Att minimistra­ffet för grov kvinnofrid­skränkning ska höjas till ett års fängelse.

Att den partner som dömts för att ha mördat sin respektive aldrig ska kunna få vårdnaden om parets barn.

Att våld i nära relationer ska beaktas i vårdnadstv­ister för barnets bästa.

Att det våldsföreb­yggande arbetet utvecklas, inte minst i skolan.

Vi måste våga ta till alla medel som krävs för att stoppa våldet. Det är dags att sätta brottsoffr­ets trygghet och integritet i centrum och agera mer kraftfullt mot det oacceptabl­a våldet som sker i det fördolda!

 ??  ?? Jessica Johnsson.
Cecilia Elving.
Lovisa Aldrin.
Jessica Johnsson. Cecilia Elving. Lovisa Aldrin.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden