Mitt i Upplands Väsby

Nu har Emil nära till närmsta elbil

Väsbyhems hyresgäste­r i Sigma och Hasselblad­en ska i ett pilotproje­kt ha tillgång till en elbilspool.

- Charlotte Arwedsson

VÄSBY

Den som inte vill köpa egen bil kan vara med i en bilpool. Nu får Väsbyhems hyresgäste­r, främst i Sigma och Hasselblad­en, tillgång till två elbilar i ett pilotproje­kt.

I den nya bilpoolen finns två eldrivna bilar parkerade vid Sigma Centrum. De ingår i allmännytt­ans mobilitets­projekt som syftar till minskad klimatpåve­rkan och ge hyresgäste­rna möjlighet till bil – vid behov.

Strömstad, Vetlanda och

Väsby ingår i mobilitets­projektet – men Väsby var snabbast att göra verklighet av det.

– Vi är väldigt stolta över att vi är först ut av bolagen som deltar, säger Julia Hammar, projektled­are för mobilitets­projektet och verksamhet­sutvecklar­e på Väsbyhem

Bilarna bokas via en app och kan gå 20–25 mil på en laddning.

– Bilpoolen är öppen för alla våra hyresgäste­r, men särskilt våra hyresgäste­r i närområdet Sigma och Hasselblad­en. Anledninge­n till gränsdragn­ingen är att KTH kommer att bedriva forskning på hur mycket bilpoolen används av våra utvalda hyresgäste­r.

Sugen på bilpool

På torsdagen var det invigning i Sigma och en av de hyresgäste­r som var sugen på att ta en provtur var Emil Demirörs, 33.

– Jag har faktiskt efterfråga­t en bilpool, eftersom jag behöver bil ibland. Jag dömer fotboll och då kan det vara skönt att slippa släpa på en stor väska på pendeln till södra Stockholm, säger han.

Men han vill inte köpa egen bil.

– Om jag skaffar egen bil kommer jag att bli lat och bekväm. Det här är perfekt för mig, säger han och skrattar.

Ann-Christin L Frickner (C), ordförande i bygg- och miljönämnd­en, var också på plats denna lite småruggiga

Jag har faktiskt efterfråga­t en bilpool, eftersom jag behöver bil ibland.

eftermidda­g.

– Det här är en glädjens dag för Väsby. Det är en av de mobilitets­lösningar vi har jobbat för och som kommer att underlätta för många. Människor får möjlighet att samutnyttj­a en resurs och slippa äga en egen bil.

Hon pekar även på det unika med projektet.

– Det är första gången i Sverige som man erbjuder bilpool på det här sättet. Ofta kommer det initiativ för nybyggda områden. Det är ju detta som gör verklig skillnad.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? PROVTUR. Emil Demirörs fick provköra elbilen som ska ingå i Väsbyhems bilpool. Jakob Hammarbäck från Move about visar hur nyckelhant­eringen funkar.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON PROVTUR. Emil Demirörs fick provköra elbilen som ska ingå i Väsbyhems bilpool. Jakob Hammarbäck från Move about visar hur nyckelhant­eringen funkar.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? MOBILITETS­PROJEKT. Ann-Christin L Frickner (C), och Fredrik Olsson, konsult på Samhällsby­gget.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON MOBILITETS­PROJEKT. Ann-Christin L Frickner (C), och Fredrik Olsson, konsult på Samhällsby­gget.
 ??  ?? PROJEKTLED­ARE. Julia Hammar från Väsbyhem är stolt över bilpoolen.
PROJEKTLED­ARE. Julia Hammar från Väsbyhem är stolt över bilpoolen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden