Mitt i Upplands Väsby

Sjukhusprä­sten Carl Henric delar andras sorg och glädje.

Finns där för personer som nåtts av svåra besked

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@mitti.se MINNEN.

Sjukhusprä­ster är en av de första som kopplas in för att ge stöd när någon har gått bort. Carl Henric Svanell berättar att ord inte alltid räcker till: ”Man ska dela sorgen”.

”Sorgen är inte något vi kommer över. Det är något vi går igenom”

Det berättar prästen Carl Henric Svanell. Han är en av sjukhusprä­sterna från Danderyds församling som arbetar vid Danderyds sjukhus egna kyrka. Dagligen möter han patienter och anhöriga som fått besked som är bland de svåraste man kan få.

– Vi är med för att dela den sorg som de går igenom, säger han.

– Det viktigaste är inte alltid orden vi kan dela. Det kan vara minst lika viktigt att bara finnas där i närheten, när någon går igenom ett svårt besked. Och det är inte alltid säkert att det finns någon där.

Vi möter honom i församling­ens lokaler till Danderyds kyrka.

Det är snart Alla helgons dag. En dag som alltid firas den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. I år är det den 31 oktober. Utanför församling­ens salar pågår arbetet med att förbereda inför högtidsdag­en.

Carl Henric Svanell är hos församling­en för ett möte och ska strax tillbaka till sjukhuset. Han tar sig tid att prata om sitt arbete strax innan mötet, men får avvika ett par gånger för att ta ett samtal från en kurator på sjukhuset.

Danderyds sjukhus är ett av landets största akutsjukhu­s och norra Europas största förlossnin­gssjukhus. I samband med ett sjukdomsbe­sked eller en persons bortgång kopplas sjukhusprä­sterna.

– Då får personerna själva välja om de vill bli kontaktade av oss. Det finns också

Ger stöd till anhöriga

Sjukhuskyr­kan samarbetar med personal på sjukhuset i frågor om livsåskådn­ing, etik och tro. De förmedlar kontakt med andra trossamfun­d eller organisati­oner, som kan ge stöd till anhöriga. Alla som söker stöd söker inte svar på religiösa frågor.

– Ofta är det praktiska frågor, ibland om vad man ska göra av all ilska. Ibland kommer ett besked som en chock, och då kan det bli för mycket för en person på en gång. Då finns vi där som ett extra stöd och kan hjälpa dem ta ett steg i taget, säger han.

Vet du alltid vad du ska svara på frågor som en person kan ha?

– Få söker ett tydligt svar från oss, och det är inte alltid meningen att vi ska kunna ge ett. Vi är framför allt med för att dela den sorgen som de går igenom.

På frågan om hur han själv hanterar den sorg han möter som sjukhusprä­st berättar

Ibland kommer ett besked som en chock.

Carl Henric om sitt kall.

– Jag blev präst för att dela liv, vara med i människors glädje och sorg. Från att viga par som ska gifta sig, ungdomar som ska konfirmera­s, men även för att finnas där när sorgen finns, säger han och fortsätter:

– Då delar jag också mitt liv med andra. Det är min tro att Gud finns där i delandet. Det ger mig en trygghet i det här arbetet att jag är en del av ett sammanhang där livet delas. Det är viktigt för mig.

Vad kan man göra om man behöver stöd?

– Försöka att släppa in andra som kan dela sorgen med dig, den du vill. För de som vill stötta någon så är det också viktigt att visa omgivninge­n att du finns där för andra.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? STÖD. Alla söker inte stöd från en präst. Sjukhuskyr­kan hjälper också till att förmedla kontakt till andra trossamfun­d, berättar Carl Henric Svanell.
FOTO: CLAUDIO BRITOS STÖD. Alla söker inte stöd från en präst. Sjukhuskyr­kan hjälper också till att förmedla kontakt till andra trossamfun­d, berättar Carl Henric Svanell.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? Den 31 infaller Alla helgons dag i år. En dag många kommer till kyrkan för att minnas de som har gått bort.
FOTO: CLAUDIO BRITOS Den 31 infaller Alla helgons dag i år. En dag många kommer till kyrkan för att minnas de som har gått bort.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden