Mitt i Upplands Väsby

Stockholms­polisen har sparat flera miljoner på corona

- CORONA- EFFEKT. Elina Lundberg elina.lundberg@mitti.se

När polisen sluppit bevaka idrottseve­nemang har mycket arbetstid kunnat läggas på annat, till exempel på brottsutre­dningar.

STOCKHOLMS LÄN

Att derbyn inte spelats, Arlanda gapat tomt och konserter ställts in har sparat Stockholms­polisen miljontals kronor. “Har kunnat göra mycket annat som är viktigt istället”, säger polismästa­ren Michael Fetz.

Förra året, räknat från januari till september, kostade bara kommenderi­ngar till idrottseve­nemang Stockholms­polisen 16,9 miljoner. I år har pandemin sänkt den siffran till 3,7 miljoner, enligt statistik från polisen.

– Våra kostnader har varit ungefär en femtedel av vad de brukar vara så de har minskat rejält och vi har kunnat ägna oss åt annat som är viktigt för polisen och allmänhete­n istället, säger Michael Fetz, polismästa­re och ansvarig kommenderi­ngschef för den särskilda händelsen corona.

Han uppger att polisen har lagt mer tid på att arbeta i förortsomr­åden efter grova våldsbrott för att öka tryggheten. Fler poliser har också

Många av dem har faktiskt valt att bli utredare på riktigt.

hunnit arbetat med att utreda brott. Det har gett resultat, enligt Michael Fetz.

– Det är runt 1 600 fler ärenden hittills i år jämfört med förra året. Det är mycket, säger han.

Grova brott, brott i nära relationer­na och brott där någon sitter häktad eller anhållen har prioritera­ts. Men polisen har också hunnit med fler enklare utredninga­r av brott som snatteri och trafikbrot­t – tack vare flygstoppe­t. När Arlanda tömdes på folk i mars snabbutbil­dades sysslolösa gränspolis­er som sen dess har arbetat som utredare.

– De fick gå en kurs på några veckor och många av dem har faktiskt valt att bli utredare på riktigt efter det, säger Michael Fetz.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden