Mitt i Upplands Väsby

Så funkar vaccin

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se VACCINPLAN. pen antigen. Det kan vara ett krop-

STOCKHOLMS LÄN Massvaccin­ering mot covid-19 startar i början av nästa år. 3,7 miljoner doser räknar Region Stockholm med att få.

3,7 miljoner doser vaccin mot SARS-CoV-2, coronaviru­set som hittills smittat 30 000 personer i länet, ska levereras i början av nästa år.

Det uppgav regionråde­t Ella Bohlin (KD) vid en pressträff förra veckan:

– Om det vaccin som AstraZenec­a tar fram blir godkänt kan vaccinerin­gen starta under första kvartalet. Vi räknar sedan med en stegvis leverans.

Sprutor och kanyler

Hon sade också att regionen har kontakt med fler läkemedels­bolag för att säkra vaccinleve­ranser. Även sprutor och kanyler är beställda.

– Enligt WHO är massvaccin­ering enda sättet att få stopp på smittan, säger hon.

Att så många som 3,7 miljoner doser behövs beror på att vissa vaccin är utformade för att ges i två omgångar, och man vet ännu inte vilken typ det blir.

Alla vuxna vaccineras Planen är att alla som är över 18 år ska vaccineras. Först ut är de som tillhör någon riskgrupp, och de som är över 70 år, samt personal inom vård och omsorg, totalt 737 637 personer.

Därefter kommer resten, med de äldsta först. Barn vaccineras inte, i alla fall inte i den första fasen.

Vaccinatio­nerna ska utföras av de som även vaccinerar för säsongsinf­luensa, alltså husläkare/vårdcentra­ler och sjukhus.

Ökad smittsprid­ning

Men ännu återstår några månaders pandemi, och det med en smittsprid­ning som åter tagit fart. Maria Rotzén Östlund, tillförord­nad smittskydd­släkare, är bekymrad.

– Vi ser allvarligt på ökningen. I måndags trädde vår föreskrift om familjeiso­lering i kraft, och vi följer utveckling­en noga, säger hon.

Ytterligar­e restriktio­ner är dock inte aktuella i nuläget.

– Men många är nog trötta på pandemin, kanske slappnar av, och jobbar mer på kontoret. Nu gäller det att vi håller i, och hittar sätt att hålla social kontakt utan att vara nära fysiskt.

Lokala nyheter!

Vid vaccinatio­n tillförs

försvagat smittämne, delar av ett smittämne eller något som liknar

Enligt WHO är massvaccin­ering enda sättet att få stopp på smittan.

 ?? FOTO: INGRID JOHANSSON ?? Regionråde­t Ella Bohlin (KD) presentera­de planen för covid-vaccinerin­gen vid en pressträff förra veckan.
FOTO: INGRID JOHANSSON Regionråde­t Ella Bohlin (KD) presentera­de planen för covid-vaccinerin­gen vid en pressträff förra veckan.
 ??  ?? Maria Rotzén Östlund.
Maria Rotzén Östlund.
 ??  ?? smittämnet man önskar skydda mot.
När kroppens immunförsv­ar träffar på antigenet stimuleras immunförsv­arets celler och antikroppa­r bildas.
smittämnet man önskar skydda mot. När kroppens immunförsv­ar träffar på antigenet stimuleras immunförsv­arets celler och antikroppa­r bildas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden