Mitt i Upplands Väsby

Bill Gates skänker miljoner till Karolinska­s forskning

- 12 MILLE. Michael Toll michael.toll@mitti.se

STOCKHOLMS LÄN Karolinska Universite­tslaborato­riet har fått en donation på 12 miljoner kronor av Bill och Melinda Gates Foundation.

Pengarna ska användas för en världsomsp­ännande kvalitetss­äkring av screening för livmoderha­lscancer, så kalllad HPV-screening.

– Gates Foundation gör stora satsningar för global hälsa, i det här fallet för att utrota livmoderha­lscancer. Vi är glada över att få vara en del av detta, säger Joakim Dillner, professor på Karolinska Universite­tslaborato­riet, i ett pressmedde­lande.

Världshäls­oorganisat­ionen WHO har beräknat att nittio procent av de 570 000 kvinnor i världen som drabbas av livmoderha­lscancer varje år hade kunnat undvikas med hjälp av HPVbaserad screening och vaccinatio­n.

Målet: Utrota cancern

– I Sverige har vi varit framståend­e i att forska, följa upp och utvärdera HPV-screening och vaccinatio­n. Vi var först med att visa att screening och vaccinatio­n har effekt, säger Joakim Dillner.

Tack vare donationen från Microsoft-grundaren kan man nu, bland annat, ta fram blindprove­r så att laboratori­er i hela världen kan kontroller­a kvaliteten på sina HPV-analyser.

– WHO har som mål att utrota livmoderha­lscancer. Därför är det viktigare än någonsin att laboratori­er kan jämföra sig med varandra, säger Joakim Dillner.

Karolinska Universite­tslaborato­riet är det enda laboratori­et som får utveckla kvalitetsk­ontroller för alla som arbetar med screeninge­n.

Bill och Melinda Gates Foundation ger 12 miljoner till Karolinska universite­tslaborato­riet.

 ?? FOTO: CATARINA THEPPER ??
FOTO: CATARINA THEPPER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden