Mitt i Upplands Väsby

Slipp obehaglig överraskni­ng – listan när du stänger stugan

Saker att hålla koll på under sista helgen på landet: ”Fryssäkra vattenledn­ing” Höstlov betyder ofta ett sista besök på lantställe­t inför vintern. Slipp obehagliga överraskni­ngar till våren genom att följa expertens lista när du stänger sommarstug­an.

- Love Lind tema@mitti.se

I takt med att allt kallare vindar sveper in över vårt land så börjar det också bli dags att bomma igen våra sommarstug­or och lantställe­n.

Vattenskad­or hör till de vanligaste skadorna i fritidshus och orsakas ofta av frysskador. Under kalla vintrar skjuter antalet skador i höjden, ja till och med fördubblas, enligt siffror från försäkring­sbolaget Trygg-Hansa.

Fritidshus drabbas ofta av mer omfattande skador än villor eftersom det ofta dröjer längre tid innan vi upptäcker skadan.

− Det bästa är att fryssäkra vattenledn­ingarna genom att stänga av vattnet och tömma ledningarn­a helt. Glöm inte att fryssäkra toalettsto­l och avloppskrö­kar också, säger Håkan Franzén, försäkring­sexpert på Trygg-Hansa som sammanstäl­lt en checklista att bocka av inför hösten.

Att lämna värmen på istället för att stänga av vattnet är ingen garanti för att undvika att vattenledn­ingar fryser sönder.

Det bästa är att fryssäkra vattenledn­ingarna genom att stänga av vattnet och tömma ledningarn­a helt.

Värme på för vattenledn­ingar Inomhustem­peraturen bör vara minst 15 grader för att nå ut i hela huset och förhindra att trycksatta vattenledn­ingar, som ofta är dragna i golv och yttervägga­r, inte fryser.

− Att ha värmen på i huset i stället för att stänga av vattnet och tömma ledningarn­a, innebär ytterligar­e en risk om det blir strömavbro­tt. Om strömavbro­ttet sker när det är riktigt kallt ute tar det bara några timmar innan huset är så nedkylt att vattenledn­ingarna riskerar att frysa sönder, säger Håkan Franzén.

Precis som oss människor så föredrar råttor och möss värmen inomhus under höst och vinter.

För att slippa ovälkomna besökare kan det vara bra att gå igenom och täta alla springor och hål, för att minska risken för angrepp.

Även utomhus är det bra att ta en runda innan man stänger ihop. Se till att det inte finns några skador på takpapp, takpannor eller vindskivor.

− Man bör även ta bort grenar från träd som hänger in över tak och rännor. När löven faller blir det lätt stopp som ökar risken för att vatten som inte kan ledas bort söker sig ner i husgrunden. Säkerställ också att träd och grenar som börjar se dåliga ut inte faller och orsaka skador på huset vid stormar. Vid årsskiftet brukar det kunna blåsa upp ordentligt, säger Håkan Franzén.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS OCH TRYGG HANSA ?? VINTERSÄKR­A.
Det är dags att stänga fritidshus­et inför hösten. Håkan Franzén är försäkring­sexpert på Trygg Hansa.
FOTO: MOSTPHOTOS OCH TRYGG HANSA VINTERSÄKR­A. Det är dags att stänga fritidshus­et inför hösten. Håkan Franzén är försäkring­sexpert på Trygg Hansa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden