Mitt i Upplands Väsby

Stabilare elpris i Mellansver­ige

- Klas Johansson tema@mitti.se

Gapet för elpriset minskar mellan norra och södra Sverige. Förklaring­en är högre kapacitet inom kärnkrafte­n och god tillgång på vatten- och vindkraft är förklaring­en.

Spotpriset på el för förra månaden var cirka 35 öre/kWh för Stockholms­området, enligt Vattenfall­s prisindex. Där är elområdet i södra Sverige på 38 öre, medan norra delen av landet låg på 32 öre.

– Elpriset har stabiliser­ats i hela landet. För årstiden är det även något lägre än normalt, till exempel för två år sedan låg elpriset på över 50 öre/kWh. Vi börjar dock se längre perioder med högre temperatur­er vilket påverkar elpriset, säger Jonas Stenbeck, privatkund­schef Vattenfall Försäljnin­g, i ett pressmedde­lande.

Han analyserar om hur man som elkonsumen­t ska resonera inför vintern.

– Det har varit ovanligt varmt för årstiden och just temperatur­en påverkar elpriserna både snabbt och i större omfattning. Vill du veta vad du betalar varje månad så skulle jag rekommende­ra ett fast avtal med bytesrätt. Du får ett elpris som inte kan gå upp och kan teckna om till ett lägre pris om elpriset faller ytterligar­e, säger Jonas Stenbeck.

 ??  ?? Elpriset sjunker.
Elpriset sjunker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden