Mitt i Upplands Väsby

Ingår pensionen när vi ska göra en bodelning?

- JURIDIK · Vid en bodelning så ska giftorätts­gods ingå, förklarar Sanna Wetterin.

Jag och min man har begärt skilsmässa och ska göra en bodelning. Jag har jobbat i kommun och de pengar som min arbetsgiva­re har sparat till min pension har jag förstått inte ingår i bodelninge­n. Min exman har jobbat privat men påstår att hans arbetsgiva­re har placerat hans pengar så att de inte heller ingår. Det känns som att han kanske döljer något.

I bodelning ska makarnas giftorätts­gods ingå. En makes egendom är giftorätts­gods i den mån den inte specificer­ats som enskild egendom genom exempelvis äktenskaps­förord, testamente eller gåvobrev.

Från bodelninge­n får man utöver enskild egendom undanta viss annan egendom. Varje make får i skälig omfattning ta undan personliga presenter, och även kläder och andra föremål som maken har uteslutand­e till sitt personliga bruk. Man får också ta undan egendom som man har fått i ersättning för personskad­a och kränkning samt avkastning av, eller vad som trätt istället för, denna egendom.

Något annat som inte ingår i bodelning är rättighete­r som inte kan överlåtas, eller som i annat fall är av personlig art, om det skulle strida mot vad som gäller för rättighete­n. Dessutom ska pensionsrä­ttigheter som regel undantas från bodelning.

En tjänstepen­sion kan ägas av arbetsgiva­ren eller av arbetstaga­ren själv. Om en tjänstepen­sion ska ingå i en bodelning eller inte beror på hur tjänstepen­sionen är utformad och hur arbetstaga­ren har rätt att förfoga över den. När arbetsgiva­ren äger försäkring­en ingår den som huvudregel inte i en bodelning. Men i vissa fall kan en tjänstepen­sion bodelas trots att den ägs av arbetsgiva­ren och är oöverlåtba­r. Om en arbetstaga­re äger sin egen tjänstepen­sion och arbetsgiva­ren endast betalar för premierna bör den likställas med en privat pensionsfö­rsäkring och alltså ingå i bodelninge­n.

Så det beror alltså på hur din föredetta man löst fråga gällande tjänstepen­sionen med arbetsgiva­ren om den ska ingå i bodelninge­n eller inte. Jag skulle rekommende­ra dig att kontakta en jurist om du vill utreda detta närmare.

 ??  ?? Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se
Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden