Mitt i Upplands Väsby

Nu öppnar torghandla­ren en egen lanthandel.

Nystart. Snart ska det vita lilla huset på Täbyvägen som länge stått tomt fyllas. Therese Hagstedt förverklig­ar sin dröm – en lanthandel med varor från Roslagen.

-

Det är ganska svårt att öppna en gårdsbutik om man inte äger en gård.

NORRORT

”Precis innan corona bytte jag jobb och tyvärr var det sist in först ut. I april fick jag därför idén om att sälja grönsaker på torget i Upplands Väsby. Det fungerade väldigt bra. Min dröm sedan en lång tid tillbaka har varit att öppna en gårdsbutik. Men det är ganska svårt att öppna en gårdsbutik om man inte äger en gård. Därför fick det bli en lanthandel.

Jag letade lokal länge innan jag hittat någon, men till slut bestämde jag mig för den här.

Tidigare bodde det en dam här i huset bredvid, hon drev en kiosk i lokalen i flera år. Sedan kom en hamburgerr­estaurang, men de senaste fyra åren har det bara varit förvaring här. I dag kom lanthandel­sskylten på plats och det känns så roligt att jag snart ska öppna.

Det är inte så många som kan vara i lokalen samtidigt, men jag ska sälja glass och grönsaker utanför och i framtiden vill jag att det ska bli ett kafé här också.

Tanken är att det bara ska vara svenska varor och mycket från de lokala producente­rna runt om i Roslagen. Syftet är att det ska bli en plats där man kan samla allt. I de större butikerna väljs de lokala varorna ofta bort, men här får de ta plats.

Hela sommaren har vi åkt runt i Sverige för att prova olika råvaror, vi har köpt saker varje helg. Vi har även haft provsmakni­ngar med vänner där vi har röstat och poängsatt.

Jag har länge gillar det lokala. Att man kan äta en klassisk fransk ost som chèvre, men så är den producerad i Åkersberga.

Att det inte ska komma någon och handla är det jag är mest rädd för. Jag vet att min mamma kommer att komma i alla fall. Men jag tror att folk blir mer och mer medvetna och intressera­r sig för var varan kommer ifrån. Det har förändrats mycket.

Om jag är bra på att laga mat? Nej jag värdelös på att laga mat, det gör min man. Som kompensati­on har jag blivit bra på att handla och älskar att göra det, det är kanske därför jag öppnar det här.”

 ?? Berättat för: Maria Svensson | Foto: Stefan Källstigen ??
Berättat för: Maria Svensson | Foto: Stefan Källstigen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden