Mitt i Upplands Väsby

Allhelgona­helg med restriktio­ner

I helgen kommer hundratals Väsbybor besöka kyrkorna. Men restriktio­nerna har begränsat antalet besökare. Eds kyrka har beslutat utöka antalet gudstjänst­er under helgen.

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@mitti.se

VÄSBY

Årets största kyrkohelg, sett till antalet besökare, är här. Och i år är allhelgona extra viktig, tror Anna Ortner, kykorherde i Eds församling.

Under allhelgona­helgen förväntas flera hundra personer besöka Upplands Väsbys kyrkor och kyrkogårda­r för att tända ljus och hedra de avlidna.

– Det här året är det extra viktigt med ljus, värme och att få minnas sina anhöriga, säger Anna Ortner, kyrkoherde i Eds församling.

I Eds kyrka kommer man att utöka antalet minnesguds­tjänster till två på lördagen och två på söndagen, med max 25 besökare åt gången.

– Vårt kyrkorum är så litet att vi måste ligga långt under Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner för att hålla det coronasäke­rt, säger Anna Ortner.

Kyrkvärdar kommer att finnas på plats för att se till att det är lagom många i rummet.

Sorgfyllt år

– Det har varit ett sorgfyllt år, inte likt något annat i mitt prästliv. Jag har mött så mycket sorg och det har berört mig djupt.

Att alla inte har kunnat ta avsked av sina anhöriga har påverkat sorgeproce­ssen.

– Att få säga hej då är grundlägga­nde och inbyggt i oss människor. När man inte får krama om sina nära i livets slutskede, då blir det svårt. Många begravning­ar har ju också fått skjutas upp.

Anna Ortner berättar att kyrkan i år även kommer att ha en coronarela­terad sorggrupp.

– De som har förlorat någon i corona behöver prata på ett annat sätt. Innan psalmer och musik bestäms till begravning­en behöver man få berätta hur det har varit och om sin sorg.

 ?? FOTO: SVENSKA KYRKAN ?? EDS KYRKA. Många besökare väntas till kyrkorna och kyrkogårda­rna i Väsby den här helgen.
FOTO: SVENSKA KYRKAN EDS KYRKA. Många besökare väntas till kyrkorna och kyrkogårda­rna i Väsby den här helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden