Mitt i Upplands Väsby

Jimmi kämpar för ett fullgott liv

Jimmi Lännerholm, 22, är förlamad från bröstet och neråt och behöver hjälp med i stort sett allt. Nu har kommunen minskat hans assistansh­jälp med 30 timmar i veckan. Men Jimmi ger inte upp.

- Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@mitti.se

För fyra år sedan var Jimmi Lännerholm en helt vanlig 18-årig Väsbykille med BMX som största intresse. Men en svår olycka förändrade hans liv på några sekunder. Det var på en idrottslek­tion i skolan som han flög av trampoline­n och landade rakt på huvudet. Han bröt nacken vid femte kotan och blev förlamad från bröstet, ner till tårna. Även armarna och händerna är delvis förlamade.

Som en följd av ryggmärgss­kadan har han även fått autonom dysreflexi, AD. Får han trycksår, frakturer eller måste gå på toaletten signalerar kroppen med huvudvärk, rysningar eller högt blodtryck.

– Då kan det i värsta fall bli hjärnblödn­ing om ingen finns där för att hjälpa mig, säger han.

Hjälp hela tiden

I dag behöver han hjälp vid förflyttni­ngar, av/påklädning och allt annat en människa gör i sin vardag. Tidigare hade Jimmi ett LSS-beslut från Upplands Väsby kommun på 81 timmars assistans i veckan, nyligen sänktes det till 51 timmar i veckan.

– Det innebär att jag går upp först klockan tio och måste gå och lägga mig klockan 17. Helt normalt för någon som är 22 år, verkar kommunen tycka.

Han säger att kommunen har skurit ner tid på ”en himla massa grejer”.

– Tiden det tar att tömma blåsan, att förflytta mig med glidbräda till sängen, att klä på och av mig. Det är bara det att allt tar lika lång tid som förut.

Jimmi har överklagat beslutet men fått avslag. Han har även ansökt om assistans från Försäkring­skassan. Där fick han avslag och har nu väntat i över två år på att överklagan ska tas upp av förvaltnin­gsrätten.

– Min bild av kommunen har ändrats sedan jag hörde att de går med ett stort överskott. Samtidigt som de drar ner på assistanse­n står det på deras hemsida att de har en handikappo­litisk plan där alla ska få ”förutsättn­ingar till ett bra liv”.

Gick in i depression

– Det första året efter olyckan var ganska okej. Jag gick i skolan, fick lära känna min ”nya” kropp och försökte ha ett positivt mind set.

Men under andra året började svackorna komma.

– Då insåg jag att saker och ting aldrig skulle bli som förr. Jag, som aldrig varit deprimerad tidigare, blev instängd i min bubbla och var ledsen i ett par, tre år.

Han är på gång att ta körkort och går hos en jobbcoach.

– Jag hade en tanke tidigare på att starta ett klädmärke. Där är jag inte än, men har inte gett upp drömmen.

Men att träna, söka jobb och umgås med vänner blir svårt med så få assistanst­immar, tror Jimmi.

– Det känns inte som om kommunen förstår min skada. Jag hoppas att det här ändå kan öppna en dörr för andra som behöver hjälp.

Min bild av kommunen har ändrats sedan jag hörde att de går med ett stort överskott.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? LÄGGDAGS. ”Nu måste jag gå och lägga mig klockan fem på eftermidda­gen” säger Jimmi.
ASSISTANS.
Efter en olycka är Jimmi Lännerholm, 22, förlamad från bröstet och nedåt och behöver hjälp med i stort sett allt.
FOTO: CLAUDIO BRITOS LÄGGDAGS. ”Nu måste jag gå och lägga mig klockan fem på eftermidda­gen” säger Jimmi. ASSISTANS. Efter en olycka är Jimmi Lännerholm, 22, förlamad från bröstet och nedåt och behöver hjälp med i stort sett allt.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? ASSISTANS. Jimmi hade tidigare hjälp 81 timmar i veckan.
FOTO: CLAUDIO BRITOS ASSISTANS. Jimmi hade tidigare hjälp 81 timmar i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden