Mitt i Upplands Väsby

70-plussare välkomnas ut: ”De är kloka nog”

- Ingrid Johansson

STOCKHOLMS LÄN

Samtidigt som smittsprid­ningen ökar hävdes förra veckan de särskilda restriktio­ner som gällt för landets 70-plussare. Men de nya lättnadern­a innebär inte en återgång till det normala, säger smittskydd­släkaren Maria Rotzén Östlund.

Förra veckan meddelade regeringen att de särskilda restriktio­ner som gällt för personer över 70 och riskgruppe­r lyfts bort.

Johan Carlson, generaldir­ektör vid Folkhälsom­yndigheten, uppgav att trycket på sjukvården nu är på en tillräckli­gt låg nivå, och att det är mycket tack vare att gruppen 70 år och äldre och andra med högre risk tagit ett stort ansvar.

– Det är dock inte rimligt att de ska behöva bära ett sånt här stort ansvar i det långa loppet, sade han.

De omfattas nu av samma rekommenda­tioner som befolkning­en i övrigt, alltså att begränsa fysiska kontakter, undvika kollektivt­rafik och platser där människor samlas.

”De är kloka nog”

Detta trots att smittsprid­ningen tagit fart igen.

– Det kan tyckas osynkat, men jag tror att de som isolerat sig har en inbyggd känsla för hur de ska hantera det här och att de är kloka nog att hålla distans, säger Maria Rotzén Östlund, tillförord­nad smittskydd­släkare i Region Stockholm.

Hon menar att lättnadern­a har varit på gång ganska länge, och poängterar att det inte handlar om att de nu kan ”göra vad de vill”.

– Men kanske umgås lite mer med familj och barnbarn, på håll, och inte kramas. Och vi andra kan ju visa extra hänsyn till 70-plussarna, säger hon.

Och julfirande­t?

– Inte i stora sammanhang, utan då bara i familjen.

 ?? FOTO: INGRID JOHANSSON ?? MARIA ROTZÉN ÖSTLUND, tillförord­nad smittskydd­släkare i Region Stockholm.
FOTO: INGRID JOHANSSON MARIA ROTZÉN ÖSTLUND, tillförord­nad smittskydd­släkare i Region Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden