Mitt i Upplands Väsby

Privatleas­ing lockar trots hög kostnad

Det finns flera dolda kostnader: ”Svårt att blicka tre år framåt”

- Magnus Johansson tema@mitti.se

Exempelvis 2 995 kronor per månad kan kännas billigt för en helt ny bil.

Sedan flera år tillbaka är det vanligt att konsumente­r privatleas­ar sin bil under tre års tid i stället för att köpa den. Fördelarna är många, men samtidigt finns en rad inlåsnings­effekter och dolda kostnader.

Fördelarna med privatleas­ing är ett smidigt upplägg, ingen kontantins­ats och en månadskost­nad som är lätt att förutse så länge ränteläget är oförändrat.

– Det är särskilt svårt är det att blicka tre år framåt i tiden och veta att det är en bil och en kostnad som passar ens liv. Det är sällan möjligt att säga upp ett avtal utan stora merkostnad­er, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbun­det M Sverige.

Att det är bekvämt är nog också det mest övertygand­e argumentet, för särskilt billigt är det inte, även om det är lätt att luras av en månadskost­nad som kan verka rimlig.

– Exempelvis 2 995 kronor per månad kan kännas billigt för en helt ny bil men det blir mer än 100 000 kronor efter tre år, säger Carl-Erik Stjernvall.

100 000 kronor kan räcka till att köpa en riktigt bra begagnad bil, som dessutom skulle ha ett betydande värde kvar efter tre års tid, ¶eller som kontantins­ats för att med sedvanligt billån själv äga sin nya bil.

– En ny bil är aldrig billig och med privatleas­ing lämnas ägandeskap­et till finansbola­g som dessutom vill gå med vinst. Det blir hyrestagar­en som får betala för hela kalaset, säger CarlErik Stjernvall.

Begagnatpr­iserna stabilare

På senare tid har begagnatpr­iserna stabiliser­ats, och andrahands­värden på bilar sjunkit mindre än tidigare år. Bland annat bonus-malus-systemet, ändrade förmånsreg­ler för dem som kör tjänstebil och en ökad export har bidragit till att efterfråga­n på en del begagnade bilar är större idag än tidigare.

– Vinnare på det är bilägare och förstås även de finansbola­g som äger leasingbil­arna, eftersom bilarnas värde efter tre år kan bli högre än kalkylerna visar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden