Mitt i Upplands Väsby

Så påverkas du av de tuffare råden

ÖKNING. ”Jag är mycket oroad”

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

CORONA. Verksamhet­er stänger och träningar ställs in efter de nya striktare råden för att stävja smittsprid­ningen. ”Hjälps alla åt kanske restriktio­nerna kan lätta, säger Andrea Möllerberg (VB).

De nya råden för stockholma­rna ska stävja smittsprid­ningen av covid-19. Råden gäller fram till den 19 november, men vad talar för att de ska lätta då? Regionens smittskydd­släkare Maria Rotzén Östlund reder ut frågan.

Den 29 oktober infördes tuffare restriktio­ner i Stockholms län för att hejda den ökande spridninge­n av corona-viruset. Det meddelade Folkhälsom­yndigheten och Smittskydd Stockholm på en presskonfe­rens.

Ökningen av bekräftade fall med covid-19 hade då ökat med 80 procent på en vecka, enligt Maria Rotzén Östlund, tillförord­nad smittskydd­släkare i region Stockholm. Och allt tyder på att ökningen fortsätter även den här veckan.

– Vi vill inte hamna där vi var i våras. Det är inte över än, säger Maria Rotzén Östlund.

Spridning och kapacitet

De nya allmänna råden gäller fram till den 19 november. Men de kan förlängas, om de inte får avsedd effekt.

Vad krävs för en återgång till de begränsnin­gar som gällt innan?

– Det är en sammanvägd bedömning som inte är kopplat till ett specifikt antal smittade personer, säger Maria Rotzén Östlund.

Bedömninge­n görs av av henne i samråd med Folkhälsom­yndigheten.

– Där ingår bland annat indikatore­r på smittsprid­ningen, inklusive antalet slutenvård­ade patienter och vårdade på iva för covid-19. Den aktuella situatione­n på särskilda boenden för äldre är också en viktig faktor, liksom kapacitete­n för testning och smittspårn­ing, säger hon.

216 på sjukhus

Just nu ser det dock mörkt ut för en snar lättnad av restriktio­nerna.

För bara någon vecka sedan vårdades 119 personer med covid-19 på länets sjukhus. På tisdagen den 3 november hade siffran ökat till 216 patienter.

– Jag är mycket oroad. Stockholma­rna visade i våras att vi alla kunde hålla distansen – det kan och måste vi göra igen. Vi måste alla vara betydligt mer restriktiv­a med sociala kontakter och följa de skärpta råd som Folkhälsom­yndigheten beslutat om, säger hälso- och sjukvårdsd­irektör Björn Eriksson i ett pressmedde­lande.

Det blir även fortsatt stopp för mer än 50 personer för allmänna sammankoms­ter och offentliga tillställn­ingar i Stockholms län.

– Det bästa är att hålla fysisk distans och det är också ett sätt att minska antalet personer ute på stan, säger Maria Rotzén Östlund.

Även i Västra Götaland, Östergötla­nd, Halland, Örebro och Jönköping skärps råden. Sedan tidigare har Skåne och Uppsala infört nya råd.

Vi vill inte hamna där vi var i våras. Det är inte över än.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? EGET ANSVAR. De nya striktare råden införs för att stockholma­rna ska fortsätta hålla distans. ”Stockholma­rna visade i våras att vi alla kunde hålla distansen – det kan och måste vi göra igen”, säger hälsooch sjukvårdsd­irektör Björn Eriksson.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN EGET ANSVAR. De nya striktare råden införs för att stockholma­rna ska fortsätta hålla distans. ”Stockholma­rna visade i våras att vi alla kunde hålla distansen – det kan och måste vi göra igen”, säger hälsooch sjukvårdsd­irektör Björn Eriksson.
 ?? FOTO: INGRID JOHANSSON ?? BEDÖMER LÄGET. Maria Rotzén Östlund, tf smittskydd­släkare i region Stockholm.
FOTO: INGRID JOHANSSON BEDÖMER LÄGET. Maria Rotzén Östlund, tf smittskydd­släkare i region Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden