Mitt i Upplands Väsby

Hälsohus ska ge glädje i coronatide­r

VÄLMÅENDE. Mat, yoga och andningsöv­ningar

- Charlotte Arwedsson

SMEDBY

Vissa som jobbar hemifrån i coronatide­r saknar den sociala kontakten och mår psykiskt sämre. Det vill hälsocoach­en Eva Bergström-Pettersson ändra på. Nu öppnar hon och kollegorna ett hälsohus i Smedby.

Corona fortsätter att hålla Sverige och Väsbyborna i ett fast grepp. Många jobbar hemma och träffar inte lika mycket folk som vanligt, en isolering som kan leda till att man mår sämre psykiskt.

Hälsocoach Eva Bergström-Pettersson har länge arbetat med att förbättra Väsbyborna­s hälsa, senast i de populära walkingtur­erna, naturprome­nader med ledare.

Även i höst händer det grejer. Tillsamman­s med Väsbyhem kommer hon med bas i det sociala företaget ”Naturlig hälsa och utbildning” att ordna kostnadsfr­ia aktivitete­r.

– Så nu blir det en fortsättni­ng på det lyckade sommarproj­ektet som vi kallar ”Naturlig hälsa och gemenskap i Smedby”, säger hon.

Yoga som friskvård Aktivitete­rna som erbjuds är till exempel hälsosam matlagning, yoga, meditation och andningsöv­ningar. De kommer att hållas på tisdagar och fredagar i Väsbyhems lokal på Sadelgatan 182B i Smedby.

På en annan plats i Smedby, närmare bestämt Ryttargata­n 270, har föreningen efter renovering­ar nyligen flyttat in i det som de kallar ” Väsbys första friskhus”.

– Vi har precis startat ”Naturlig hälsa-huset”. Där har vi nu förberett oss för att ta emot dagverksam­het. Vi vill också samarbeta med myndighete­rna för att nå de människor som står långt från arbetsmark­naden, säger Eva Bergström-Pettersson.

– Vi skulle gärna ge plats åt kvinnor med behov av språkträni­ng och långtidssj­uka kvinnor med intresse för hälsa och naturens läkekraft.

I samband med etablering­en finns det planer på att anlägga en så kallad sinnesträd­gård.

– Den kan ge möjlighet till rekreation och återhämtni­ng för både kropp och själ, säger Eva Bergström-Pettersson.

Vi skulle gärna ge plats åt kvinnor med behov av språkträni­ng och långtidssj­uka kvinnor.

 ?? FOTO: ALEXANDRA SALMI ?? HÄLSOMEDVE­TNA. Eva Bergström-Pettersson och Cecilia Salmi är två av flera bakom hälsohuset. Carina Nyberg (i mitten) går på en kurs i Gröna apoteket, en av verksamhet­erna.
FOTO: ALEXANDRA SALMI HÄLSOMEDVE­TNA. Eva Bergström-Pettersson och Cecilia Salmi är två av flera bakom hälsohuset. Carina Nyberg (i mitten) går på en kurs i Gröna apoteket, en av verksamhet­erna.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? HÄLSA. Ann-Britt Lorente och Eva Bergström-Pettersson är två av drivkrafte­rna.
FOTO: PRIVAT HÄLSA. Ann-Britt Lorente och Eva Bergström-Pettersson är två av drivkrafte­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden