Mitt i Upplands Väsby

Pr-konsulter kostar Regionen miljoner

- Ingrid Johansson

STOCKHOLMS LÄN

Region Stockholm har hyrt in konsulter till kommunikat­ionsavdeln­ingen för 27 miljoner kronor det senaste året.

Detta trots att det finns 27 anställda kommunikat­örer i förvaltnin­garna.

27 miljoner kronor, det är notan för de konsulter som kommunikat­ionsavdeln­ingen i Region Stockholm hyrt in det senaste året. Det avslöjar Expressen.

Detta trots att regionen i sin budget ska strama åt kostnadern­a för administra­tionen.

För samtidigt har regionen egna kommunikat­örer, inte mindre än 27 stycken.

– Självklart sätter vi in resurser för att 2,3 miljoner invånare i regionen ska få rätt informatio­n. Det är ett unikt historiskt läge där kommunikat­ion är en av de viktigaste åtgärderna för att hindra smittan, säger kommunikat­ionsdirekt­ör Katarina Winell till tidningen.

Egna anställda ratas

Det är framför allt pr-byråerna Quattropor­te och Gullers som anlitats. Och det redan innan pandemin slog till. Fack och företagshä­lsovård har larmat tidigare:

– Jag har reagerat starkt på hur skattemedl­en används för inhyrda konsulter som företagshä­lsovården säger utför arbete som kompetenta anställda borde göra, säger ett skyddsombu­d till Expressen.

I de 27 miljonerna ingår ett medieindex, där konsulter sammanstäl­ler vad som skrivs och sägs om Region Stockholm i media, till en årlig kostnad av 2,1 miljoner kronor. Rapporter levereras varje dag.

Expressen har jämfört konsultkos­tnaderna med andra myndighete­r och där sticker Region Stockholm ut. Även pr-byråer som de pratat med ifrågasätt­er rimlighete­n.

 ?? FOTO: MITT I ?? SÄLJS. Region Stockholms budget är stram, landstings­huset ska säljas, men samtidigt betalas stora summor ut till pr-konsulter.
FOTO: MITT I SÄLJS. Region Stockholms budget är stram, landstings­huset ska säljas, men samtidigt betalas stora summor ut till pr-konsulter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden