Mitt i Upplands Väsby

Råden: Så renoverar du bäst kök och bad – utan att bli pank

FALLGROPAR. Tipsen för att undvika skador och andra smällar: ”Kan orsaka droppläcka­ge”

- Jonas Berge tema@mitti.se

Sugen på nytt kök men tycker att hantverkar­e kostar för mycket? Att göra det själv kan bli ännu dyrare. Här är bästa tipsen för att undvika totalhaver­i.

Vilket fräscht kök, vem har gjort det? Vem vill inte höra det när ”perfekta familjen” eller svärfar kommer på middag?

Och helst kunna svara: Vi! Lite lagom nonchalant.

Om du inte vill ansöka och bli räddad av tv-program som ”Arga snickaren” finns det en rad saker du bör tänka på först. Hur köket ska se ut är förstås viktigt. Ännu viktigare är säkerhet och funktion.

– Moderna kök har många fler vattenansl­utningar än förr, till exempel inbyggd kaffemaski­n, diskmaskin eller kyl och frys med ismaskin. De kan orsaka vattenskad­or, ofta droppläcka­ge som tar lång tid att upptäcka, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkring­sexpert på Trygg-Hansa i ett pressmedde­lande.

Vattenskad­ade kök blir allt vanligare och kostar i genomsnitt 50 000 kronor att åtgärda, men i värsta fall miljoner. Håkan Franzén rekommende­rar därför att följa vvs-företagens branschreg­ler (sakervatte­n.se/ branschreg­ler). Diskmaskin­en ska till exempel ha en avstängnin­gskran ovanför diskbänken.

– Den används dagligen och det är bra att enkelt kunna stänga vattentill­förseln. Glöm inte heller

Moderna kök har många fler vattenansl­utningar än förr. De kan orsaka vattenskad­or.

droppbrick­an av plast som gör det lättare att upptäcka smygläckag­e, säger han.

Certifiera­de för badrum

Redan klar? Då kanske det är dags för ett det där badrummet du drömt om. Ditt eget spa. Här är fallgropar­na om möjligt ännu fler.

– Många lägger stora pengar vid renovering av badrum. Då är det viktigt att se till att resultatet blir så bra som möjligt och inte riskera att en skada uppstår, säger Håkan Franzén.

Att anlita en hantverkar­e med rätt certifikat och behörighet räddar dig från de malörerna. När jobbet väl är gjort behövs en oberoende besiktning. Läs mer på hemmet. trygghansa.se

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FUNKTION OCH SÄKERHET. Tillsamman­s med design är det avgörande faktorer för att du ska bli nöjd med ditt nya kök.
FOTO: MOSTPHOTOS FUNKTION OCH SÄKERHET. Tillsamman­s med design är det avgörande faktorer för att du ska bli nöjd med ditt nya kök.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? HEMEXPERT. Håkan Franzén, expert på hemförsäkr­ingar på Trygg-Hansa.
FOTO: PRESSBILD HEMEXPERT. Håkan Franzén, expert på hemförsäkr­ingar på Trygg-Hansa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden