Mitt i Upplands Väsby

Fira farsan – men gör det helt coronasäke­rt

- Klas Johansson tema@mitti.se

En slips, rakvatten, presentkor­t – eller bara en frukost på sängen och en teckning med mycket kärlek bakom. Det finns många sätt att fira fars dag på söndag – men då restriktio­ner rekommende­ras kommer här tips på alternativ­a träffar!

Äldreboend­en tar emot besökare igen, men det kan efter en höstlovsve­cka med resor och möten med nya människor vara viktigt att följa rekommenda­tioner.

– Det är viktigt att följa boendets besöksruti­ner och ha dialog med personalen. Vi måste ha en god handhygien och hålla avstånd till andra. Om man känner sig det minsta sjuk ska man inte besöka ett äldreboend­e, säger Malin Grape som är enhetschef på Folkhälsom­yndigheten på myndighete­ns webbplats.

Här kommer några moderna versioner för en fars dag under rådande pandemi.

Videosamta­lsfika

2020 är året då många gick över till videomöten, skippade resor och fick mer gjort hemma när pendlingst­immar kunde läggas på annat. Även äldre och yngre generation­er har hakat på trenden, så varför inte styra upp en fars dagsfika, där kanske en farfar eller morfar är med?

Oavsett boende hemma eller på hem – sväng förbi eller buda över några bakelser, bestäm en tid och koppla upp er!

Skogsutman­ingar Anpassa en frågesport eller lek till deltagarna. Det viktiga är att ytorna är stora och alla håller rimligt avstånd till varandra.

Det kan handla om att först hitta en myrstack, räkna flest årsringar på en stubbe eller är kubbspelet ändå kvarglömt ute och kan bjuda in till en match?

Telefonqui­z

Svårt att kunna träffas på grund av geografisk­a avstånd? Förbered en utmaning för farsan, ta fram några årtal som ni båda har varit med om.

Som exempel: ”1994 tog Sveriges herrlandsl­ag VMbrons i fotboll, var i Stockholm firades denna succé?” Och med följdfråga­n: ” Vad gjorde vi denna sommar, med familjen?”

Var beredd på filosofera­nde och nya aha-upplevelse­r!

Förresten; Essingeled­en invigdes 1966, Thorbjörn Fälldin tillträdde som statsminis­ter 1976 och artisten Markoolio slog igenom 1998 med ”Sommar och sol” om fler ledande frågeexemp­el kan behövas till frågesport­en ...

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? GENERATION­SGÅNG. Fira fars dag, men tänk på att hålla avstånd då höstlov och nya möten just nu virvlar runt stan.
FOTO: MOSTPHOTOS GENERATION­SGÅNG. Fira fars dag, men tänk på att hålla avstånd då höstlov och nya möten just nu virvlar runt stan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden