Mitt i Upplands Väsby

”Vi behöver stå rustade för en lågkonjunk­tur”

-

Lågkonjunk­turen vi nu är på väg in i kom inte som en överraskni­ng, men påskyndas och fördjupas av coronapand­emin. Arbetslösh­eten stiger i hela landet och i Väsby ser vi ett ökat antal varslade.

Smittsprid­ningen ökar igen, kanske kommer en andra våg. Då är det inte tid att spendera pengar ansvarslös­t och kortsiktig­t. Vi behöver använda pengarna klokt för åtgärder som gör skillnad för kommuninvå­narna, så att vi fortsatt kan satsa på jobb och utbildning. Väsbyallia­nsen anser att det är arbete som ska bygga välfärden, inte tillfällig­a statsbidra­g eller höjda skatter.

Väsbyallia­nsen insåg i våras att det inte går att passivt se på när pandemins konsekvens­er drabbar Väsby. Vi valde istället att möta de kommande utmaningar­na proaktivt och antog en budget med långsiktig stabilitet. Budgeten innehåller en satsning på ett kraftfullt arbetsmark­nadspaket på 20 miljoner, som vi påbörjar under hösten för att stävja långtidsar­betslöshet och möjliggöra tillväxtsk­apande arbete.

Vi tar ansvar för kommunens ekonomi genom att agera på ett sätt så att kommunen står stadigt; både med de mest akuta konsekvens­erna av pandemin och där kommande årens osäkerhet finns med i beräkninge­n.

Med hjälp av en kombinatio­n av statsbidra­g och exploateri­ngsintäkte­r som kommit tidigare än förväntat, ser 2020 ut att ge ett stabilt resultat med ett större överskott än beräknat. Det är viktigt att komma ihåg att det inte är några ”extrapenga­r” som vi snabbt kan förbruka. Ekonomin har inte blivit bättre på grund av pandemin, utan för att vi får tillfällig­a och en del permanenta stödpengar. Detta är något som opposition­en glömmer att berätta.

Väsbyallia­nsen är medveten om att staten inte kommer täcka kommunerna­s kostnader hur länge som helst. När statsbidra­gen slutar komma behöver vi stå rustade för att hantera de ökade kostnader som en lågkonjunk­tur och pandemi medför.

Christine Hanefalk (M), vik. kommunstyr­elsens ordförande Roland Storm (VB), Maria Fälth (KD),

Margareta Hamark (L), Ann-Christin Larsson Frickner (C),

 ?? FOTO: ROSIE ALM ?? KOMMENTAR. Väsbyallia­nsen svarar på tal om budgeten.
FOTO: ROSIE ALM KOMMENTAR. Väsbyallia­nsen svarar på tal om budgeten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden