Mitt i Upplands Väsby

Till julbord men Kallskuret i ett tält utomhus

Den 29 oktober

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

Det är typ fritt fram för julbord. Men för julmarknad­er är det stopp. Sådan är lagen och rekommenda­tionerna coronajule­n 2020. Inget konstigt med det, tycker Maria Rotzén Östlund, tillförord­nad smittskydd­släkare:

– Julborden har tydliga rekommenda­tioner för att det inte ska bli trängsel, och där sitter ju gästerna ner. På en julmarknad går man runt och trängs kring stånden.

Max 50 personer får delta i ett evenemang som omfattas av ordningsla­gen, enligt regeringen­s beslut.

Och dit hör julmarknad­er som är öppna för allmänhete­n. Eftersom det kan vara svårt att begränsa deltagaran­talet ges inte tillstånd för marknader.

Buffé kan gå an

För restaurang­er gäller en tillfällig smittskydd­slag. Lokaler ska utformas så att trängsel undviks och besökare ska hålla minst en meters avstånd till andra sällskap.

Mat och dryck ska endast serveras vid bord eller bardisk. Men ”om det kan ske utan trängsel kan dock besökare hämta mat eller dryck över exempelvis en disk eller vid en buffé”, enligt Folkhälsom­yndigheten.

– Vi har ett tält utomhus där det kallskurna serveras. Även garderoben är utomhus. Inne kommer vi att släppa fram gäster till buffén efter hand, säger Fredrik Eriksson på Långbro värdshus.

Redan i våras när de började planera för julen insåg de att julbordet skulle påverkas av pandemin. Ett vanligt år har de runt 10 000 julgäster, i år räknar de med max 6 000 gäster.

– Vi har mer personal och ökade kostnader men färre gäster, säger han.

Även på Riksarkive­t och på Riddersvik­s herrgård i Hässelby har man på olika sätt valt att behålla buffén. Avstånd, färre gäster och plasthands­kar är några verktyg mot smittsprid­ning.

Men det finns också de som väljer att avstå från bufféserve­ring, till exempel Engelen i Gamla stan och

Koppartält­ens värdshus i Hagaparken som i stället serverar vid bordet.

Så länge restaurang­erna följer rekommenda­tionerna ser inte Maria Rotzén Östlund några problem ur smittosynp­unkt. De som är 70+ eller tillhör riskgrupp bör dock tänka efter särskilt.

– Men stora julbord med mycket folk, eller stora släktkalas, är dock något som alla ska undvika, säger hon.

Skärpta råd kan påverka Enligt de skärpta allmänna råd som Folkhälsom­yndigheten utfärdade häromvecka­n ska fysisk kontakt undvikas utöver dem man bor med, och man bör avstå från större sociala sammanhang som middagar och fester.

Restriktio­nerna sträcker sig fram till i slutet på november, när julborden börjar serveras. Fortsätter de att gälla, eller om ytterligar­e inskränkni­ngar kommer, kan det få konsekvens­er även mot julborden.

På en julmarknad går man ju runt.

infördes nya, striktare coronarest­riktioner i Stockholm. Oavsett vad som kommer gälla i december, blir det en annorlunda jul i år. Inga traditione­lla julmarknad­er till exempel – men julborden serveras som vanligt. Nästan.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden