Mitt i Upplands Väsby

Svårt att ordna smittsäkra­de torg

- UTEBLIR. Elina Lundberg elina.lundberg@mitti.se

STOCKHOLM

På slott och torg där knallar brukar sprida julstämnin­g kommer det eka folktomt i år. Flera stora julmarknad­er ställs in – men några arrangörer tänker nytt.

Mångåriga traditione­r kommer brytas när stora julmarknad­er i år stoppas av pandemin. Bland annat ställer Stortorget­s julmarknad, som lockat besökare till Gamla stan varje år sedan 1915, in.

Detsamma gäller för marknadern­a som brukar arrangeras på Taxinge slott, Hovstallet och Drottningh­olms slott.

Hoppades på undantag Stefan Hoffsten, projektled­are på Svenska slottsmäss­or, hade hoppats på nya besked från Folkhälsom­yndigheten som utreder fler undantag från maxtaket på 50 personer. Tidigare har myndighete­n slagit fast att ordningsla­gen slår helt fel mot loppmarkna­der.

Stefan Hoffsten menar att det hade gått att arrangera smittsäkra julmarknad­er på slotten, men eftersom reglerna ligger fast har allt blåsts av.

– Vi jobbar ofta på stora ytor och hade klarat att hålla två meters avstånd mellan besökarna, säger han.

Julpromena­d på Skansen Någon marknad blir det inte heller på Skansen,

Skriv en insändare!

Stortorget­s julmarknad är avblåst, liksom Skansens. Här blir det julpromena­d istället. men den som vill handla delikatess­er till julbordet och hantverk kommer kunna göra det i områdets butiker. I stället för att alla besökare trängs på Bollnästor­get kommer de få gå på en två timmar lång julpromena­d, berättar Yvonne Nordlind chef på Skansens marknadsav­delning.

– Den här promenaden kan bli ännu bättre än den vanliga julmarknad­en. Längs slingan får man ta del av våra kulturhist­oriska miljöer som kommer vara julpyntade och det blir försäljnin­g som är utspridd. Det känns som att vi kan erbjuda ännu mer jul på det här sättet, säger hon.

Även Konstfack tänker om på grund av pandemin. Deras marknad brukar locka mängder med stockholma­re till Telefonpla­n men i år flyttar eleverna försäljnin­gen till Liljeholme­ns galleria, där försäljnin­gen pågår under hela december.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden