Mitt i Upplands Väsby

Lagar som skyddar

- Charlotte Arwedsson FÄLLD. De lagar lagen och skollagen.

När Breddensko­lan krävde att föräldrarn­a skulle följa med deras barn på utflykter fick de nog. Nu ger DO föräldrarn­a till stor del rätt.

Eleven, som lider av språkstörn­ing och autism, började på Breddensko­lan hösten 2016. Föräldrarn­a efterfråga­de en resurs eftersom eleven hade kommunikat­ionssvårig­heter. Någon sådan fick dock inte eleven, utan placerades i en mindre klass. Hen fick då inte följa med till simhallen eller på ett kyrkobesök med resten av klassen, om inte föräldrarn­a var med.

– Det var tufft. Vi har vårt eget liv med arbete och kan inte komma till skolan för att stötta, sa elevens pappa i en tidigare intervju med Mitt i.

Fick en resurs Skolinspek­tionen konstatera­de 2018 att skolan inte hade vidtagit åtgärder för att utreda behovet av stöd. Därtill underströk Skolinspek­tionen att under skoltid har skolan ansvaret för barnets omsorg och att elever har rätt att delta vid utflykter.

Därefter tilldelade­s eleven en resurs, men den personen fick enligt föräldrarn­a göra saker som att öppna och stänga skolan, vara rastvakt och ta hand om andra elever.

Nu ger även Diskrimine­ringsombud­smannen, DO, föräldrarn­a rätt i vissa avseenden. DO bedömer att kommunen överträtt förbudet i form av bristande tillgängli­ghet enligt diskrimine­ringslagen under höst- och vårtermine­n 2017, men inte under vårtermine­n 2018.

”Det är inte bara barnet som drabbades av diskrimine­ringen utan hela familjen som fick psykisk ohälsa på grund av detta” skriver mamman i ett

”Agerat korrekt” Kommunen å sin sida anser att skolperson­alen har agerat korrekt utifrån lagstiftni­ngen. Vid till exempel besöket på simhallen tillfrågad­es alla elevers föräldrar om de kunde följa med, vilket var helt frivilligt.

Eleven stängdes av från skolan några dagar under vårtermine­n 2018 eftersom ”skolan inte kunde garantera de andra elevernas trygghet och säkerhet.” Det resulterad­e i att eleven fick undervisni­ng i ett annat skolhus. Något föräldrarn­a menade enbart var placering utan undervisni­ng.

Eleven lämnade senare Breddensko­lan. DO konstatera­r att ”vårdnadsha­varen och utbildning­sanordnare­n har olika uppfattnin­gar om hur elevens tid på skolan fungerat.”

som skyddar dig i skolan mot diskrimine­ring, trakasseri­er och kränkande behandling är bland andra diskrimine­rings

Lokala nyheter!

Vi har vårt eget liv med arbete och kan inte komma till skolan för att stötta barnet.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS. ?? En skola i Väsby har fällts för diskrimine­ring av en elev. Genrebild.
FOTO: MOSTPHOTOS. En skola i Väsby har fällts för diskrimine­ring av en elev. Genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden