Mitt i Upplands Väsby

Toppnoteri­ng av coronafall i Väsby under höstlovet Dessa lokala allmänna råd gäller i länet

- Avstå Avstå Arbetsgiva­re Anton Kyhlbäck Charlotte Arwedsson

VÄSBY

Antalet bekräftade fall av covid-19 nådde en toppnoteri­ng under höstlovet i norrort. I Upplands Väsby har antalet bekräftat smittade nästan fyrdubblat­s mot veckan innan.

Förra veckan skärptes de allmänna råden från Folkhälsom­yndigheten med anledning av den nya coronavåge­n. Under torsdagen skärptes de ytterligar­e.

– Klarar vi inte av att förhålla oss till rekommenda­tionerna så kommer vi att inte kunna hålla ner ökningen, sa Karin Tegmark Wisell, avdelnings­chef på Folkhälsom­yndigheten vid pressträff­en.

I Stockholm rapportera­s

från fysisk kontakt med andra än de man bor med. Vårdbesök omfattas inte av rådet.

från att besöka butiker, köpcentrum, muséer, bibliotek, badhus och gym. Verksamhet­er ska vidta åt

5 766 personer testats positiva under höstlovsve­ckan, jämfört med veckan innan (vecka 43) då 2 958 testades positiva i regionen, enligt siffror från Smittskydd Stockholm. Även i flera kommuner i norrort ser man en markant ökning.

Enligt Folkhälsom­yndigheten­s rapporter rapportera­des 95 fall i Upplands Väsby under höstlovsve­ckan, 115 gärder mot trängsel. Avstå från möten, konserter, föreställn­ingar, idrott (utom för barn och ungdomar), matcher och tävlingar.

bör göra det möjligt för personal att arbeta hemifrån.

fall i Danderyd, i Täby 201, Vaxholm 32, Österåker 99 och Vallentuna 70. Jämfört med veckan innan var det nästan en fyrdubblin­g i Upplands Väsby.

Jenny Stenkvist, biträdande smittskydd­släkare på Smittskydd Stockholm, tror att en förklaring bakom ökningen är att ”vi alla har tröttnat lite” på restriktio­nerna.

– Det är svårt att hålla ut och följa rekommenda­tioner och vi varit för nära varandra. Vi har glömt att hålla avstånd, och träffat många på en gång, säger hon.

Kan ökningen förklaras med att fler testar sig?

– Antalet tester har gått upp. Men vi ser samtidigt att andelen positiva ökar. Så det är inte bara en konsekvens av ökad testning, utan en riktig ökning.

 ?? FOTO: FOLKHÄLSOM­YNDIGHETEN/LENA KATARINA JOHANSSON ?? Karin Tegmark Wisell, avdelnings­chef på Folkhälsom­yndigheten.
FOTO: FOLKHÄLSOM­YNDIGHETEN/LENA KATARINA JOHANSSON Karin Tegmark Wisell, avdelnings­chef på Folkhälsom­yndigheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden