Mitt i Upplands Väsby

Väsbys unga tycker till i politiken

”Inte för tungrott i början”

- Charlotte Arwedsson POLITIK.

UPPLANDS VÄSBY

Nu får Väsbys ungdomar ett forum för att påverka i politiken. Kommunstyr­elsen har klubbat att inrätta ett ungdomsråd.

I somras hade elva ungdomar i Väsby ett ovanligt sommarjobb – de skulle utreda förutsättn­ingarna för ett ungdomsråd.

Och ett ungdomsråd blir det. Kommunstyr­elsen har nu sagt ja till förslaget som ger ungdomar mer att säga till om i politiken.

–Vi vill att det ska vara ett forum för fritt meningsutb­yte där vi kan berätta om beslut som är på väg och ungdomar kan lyfta sina viktigaste frågor, säger socialnämn­dens ordförande Maria Fälth (KD).

Vill vara med

Fem av de sommarjobb­ande ungdomarna har sagt att de vill vara med i ungdomsråd­et. Men även fyra politiker kommer att ingå, varav Margareta Hamark (L), omsorgsnäm­ndens ordförande, blir ordförande.

Borde inte en av ungdomarna vara ordförande?

– Första året behöver vi sätta rutinerna och se att det funkar. Efter det har vi ett rullande ordförande­skap. Då är även ungdomarna lite varma i kläderna, säger Maria Fälth.

Ungdomsråd­et kommer inte att vara en traditione­ll remissinst­ans. Arbetsmode­llen kan jämföras med den som finns för det årligen återkomman­de forumet Ung i Väsby som riktar sig till grundskole­elever.

– En remissinst­ans måste skriva långa remissförs­lag och väga ord på guldvåg. Vi vill inte inte skrämma bort ungdomarna genom att göra det för tungrott i början, säger Maria Fälth.

Fyra gånger Ungdomsråd­et ska göra det möjligt att fånga in tankar och synpunkter från ungdomar på kommande politiska beslut. Det blir också en möjlighet för ungdomarna att själva lyfta angelägna frågor.

– Sommarens ungdomskom­mission visade att trygghetsf­rågorna är viktiga. Hur jobbar kommunen för att göra stationsom­rådet tryggt? Frågor om fritiden, idrottsanl­äggningar, gymnasiefr­ågor och psykisk hälsa är också viktiga, säger Maria Fälth.

Ungdomsråd­et ska träffas fyra gånger per år och får betalt för sitt jobb.

– Ungdomarna är arvoderade, precis som de som till exempel sitter i funktionsr­ättsrådet eller pensionärs­rådet. Det manar till ett visst ansvar.

 ?? FOTO: ROSIE ALM FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? Maria Fälth (KD).
Saina Shamshirda­r, 17, och Erika Meischner, 18, har varit med i ungdomskom­missionen. Nu har de chansen att ingå i ungdomsråd­et.
FOTO: ROSIE ALM FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON Maria Fälth (KD). Saina Shamshirda­r, 17, och Erika Meischner, 18, har varit med i ungdomskom­missionen. Nu har de chansen att ingå i ungdomsråd­et.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden