Mitt i Upplands Väsby

Gratis för krogar och kaféer att ha uteserveri­ng i vinter

- Elina Lundberg

STOCKHOLM

Staden slopar avgiften för krogar och fik som vill ha uteserveri­ngar öppna under vintern. Ett bra ställe att vänta på sin takeaway-mat, anser det ansvariga borgarråde­t Daniel Helldén (MP).

I slutet av oktober hade staden sagt ja till runt 150 vinteröppn­a uteserveri­ngar. Nu hoppas den grönblåa majoritete­n att ännu fler krogar och fik ska låta bord och stolar stå kvar ute i kylan. Detta sedan stadens beslutat att det ska vara gratis att ha uteserveri­ng fram till den 31 mars.

Det här är ett sätt att

VINTERÖPPE­T. stötta krog- och restaurang­branschen under pandemin, enligt trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP). Uteserveri­ngarna kan också bidra till att minska risken för smittsprid­ning när allt fler vill ta med sig mat hem, anser han.

Får skotta själva

– De här uteserveri­ngarna kan fungera som takeawaypl­atser där man väntar på att få sin mat i stället för att stå i kö inomhus. På så sätt underlätta­r vi både för restaurang­en och stockholma­rna. Ytorna kan användas på kreativa sätt, säger Daniel Helldén.

Andra vintrar har snöröjning­en satt stopp för många uteserveri­ngar, men staden lättade tidigare i år på det hindret. Nu är det i stället företagens ansvar att skotta och halkbekämp­a runt serveringe­n om stadens fordon inte kommer fram.

Lättare få tillstånd

För att underlätta ytterligar­e ska polisen, som formellt ger tillstånde­n, säga ja till alla ansökninga­r som rör uteserveri­ngar på platser där företag sen tidigare har fått rätt att ha en servering. Den förenklade tillstånds­givning införs vid årsskiftet och gäller fram till mitten av oktober 2021.

 ??  ?? Fik och krogar får förlänga utesäsonge­n gratis.
Fik och krogar får förlänga utesäsonge­n gratis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden