Mitt i Upplands Väsby

Tipsen för att vårda din hy i vinter

”Arga Tanten” om hudens utmaningar

- Love Lind tema@mitti.se FUKT.

Årstidsväx­lingarna ställer alltid till det. Ofta har huden det som mest besvärligt just nu, i växlingen mellan höst och vinter, menar Linnea Öst.

– Det gäller från topp till tå. Att vara ute i kyla och snålblåst riktigt suger fukt från huden. När centralvär­men sätts på sjunker luftfuktig­heten inomhus, det gör att huden blir allt torrare. Resultatet blir blossande kinder, nariga läppar och torrhetsek­sem. Lite fetare, mer näringsrik­a ansikts- och kroppskräm­er ger det skydd huden behöver, säger hon.

Vad är viktigt att tänka på, både vad gäller vård av kropp som ansikte?

– Fukt, fukt och fukt - i kombinatio­n med hudvänliga fettämnen. Det ger optimala förutsättn­ingar för huden att göra sitt jobb: att producera nya friska hudceller samt kollagen och elastin som ger spänst och fyllighet.

Dyrt inte alltid bäst”

– Dyrt är inte alltid bäst, såvida du inte är ute efter spetstekno­logi. Huden är rätt nöjd med lite vanlig vänlighet, men jag tycker ändå att ansiktet är värd en uppgraderi­ng. Visst kan du använda duschkräm från topp till tå, och kroppsloti­on är bättre än ingen ansiktskrä­m alls. Men, ansiktet som ständigt är utsatt för väder och vind förtjänar lite omvårdnad. De senaste åren har skönhetsin­tresserade ägnat sig åt den koreanska hudvårdsru­tinen med minst sju steg. Nu vänder trenden från Korea till skandinavi­sk enkelhet: rengöring och en 24-timmarskrä­m (dag- och nattkräm i ett).

Vilka produkter rekommende­rar du under höst och vinter?

– Nu behövs mer näringsrik­a produkter än under sommarhalv­året, det gäller både kvinnor och män. Enklast är välja duscholja i stället för vanlig duschgel. Duscholjan har samma rengörande effekt, men lämnar en tunn, fuktskydda­nde oljefilm som gör kroppskräm­en överflödig. Du kan också kompensera genom byta ut body lotion mot kroppsolja. En sådan är lätt, kladdfri och håller huden mjuk länge.

Principen lättast först

– Även i ansiktet ger oljor både näring och extra skydd mot fuktförlus­t. Sådana oljor är tunna och lättabsorb­erade, och kan droppas direkt i dag- och nattkräm. Ett alternativ är att klappa in oljan på lätt fuktig hud innan du applicerar fuktkräm, säger Linnea Öst.

– Använder du serum är principen är ” lättast först” börja med serum, följ upp med olja och avsluta med kräm som förseglar och skyddar mot fuktförlis­t.

Nu behövs mer näringsrik­a produkter än under sommarhalv­året, det gäller både kvinnor och män.

 ?? FOTO: LOVE LIND ?? Under den torra årstiden behöver vi återfukta huden mer, menar Linnea Öst.
FOTO: LOVE LIND Under den torra årstiden behöver vi återfukta huden mer, menar Linnea Öst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden