Mitt i Upplands Väsby

Lugn, du hinner fixa det sista ute i trädgården

- Klas Johansson tema@mitti.se

Frostnätte­rna kommer allt närmare, men än finns det bra dagar för att stänga trädgården; rensa ogräs, vända komposten och köp in någon ny bärbuske.

Blomsterla­ndets trädgårdsm­ästare Robert Stenbom menar att det är hög tid att rensa bort ogräs från rabatterna nu.

– Om ogräs som självsår sig får chansen nu så får de en extra bra start på våren. Dra bort och luckra upp nu så besparar du dig jobb till våren, menar han.

Ett annat tips är att tömma kallkompos­ten nu och lägga ut kring växterna, för på våren är risken att materialet där är fruset.

Rengör växthuset Odla.nu trycker på vikten av att rengöra växthus efter säsongen så att inte skadedjur får chans att övervintra. Släng ut rester från växter i komposten, töm krukor och vattenkärl.

Plantagen uppmanar att plantera nya växter i denna tid. Det som ska blomma redan på våren ska ner i jorden under hösten. Det gäller exempelvis bärbuskar, fruktträd och vårblomman­de lökar som krokusar och pärlhyacin­t. Hösten är dessutom en utmärkt tid för att föröka sina växter.

Plantagen tipsar även om att gräva upp perenner och slå en spade i mitten så har du två växter till nästa år.

Odla.nu skriver att du behöver inte klippa ner perennerna, förutom jordgubbar och pioner för att undvika att blad- och pionmögel övervintra­r i bladen.

Eklöven ska tas bort

Löv på gräsmattan kan man köra över med gräsklippa­ren, de blir fin gödning när de finfördela­s. Däremot menar Odla.nu att detta inte gäller eklöv, de bryts ner långsamt och innehåller stora mängder garvsyra.

Eklöv med sin garvsyra är inte lämpliga att lägga i blandkompo­sten om du har mycket sådana. Gör hellre en egen, separat kompost av dem lite avsides, där de får förmultna i flera år i lugn och ro.

Sedan återstår att rengöra alla redskap och förvara torrt. Liksom att tömma och ta in vattenslan­gen. Klart för vinterland!

RENSA EKLÖV.

Lite löv är bäst att hacka upp med gräsklippa­ren som gödning, men undvik eklövens garvsyra. Hallonbusk­ar är lämpligt att hinna plantera ännu.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden