Mitt i Upplands Väsby

Stockholm har våra vackraste balkonger

Nationell tävling med Östermalm i toppen

- Love Lind tema@mitti.se

I korsningen Riddargata­n/ Sibyllegat­an ligger den, Sveriges vackraste balkong. I alla fall om man ska tro Renovering­sraseriets följare i sociala medier, som utsåg vinnaren bland över 100 nominerade.

Huset och balkongen har ritats av arkitekten Björn Hedvall redan 1938.

Flera andra Stockholms­balkonger placerade sig högt i tävlingen. På fjärdeplat­s kom ytterligar­e en Östermalms­balkong, nu på Linnégatan. På femteplats hamnade en balkong på Olaus Petrigatan på Gärdet.

Bakom omröstning­en står föreningen Renovering­sraseriet som vill visa på vikten av att vårda vårt byggnadsar­v.

Tusentals har kasserats Tusentals hantverksm­ässigt smidda balkonger har under de senaste decenniern­a kasserats till förmån för standardis­erade i aluminium. Det

FEMMA.

Balkongen i korsningen Riddargata­n/Sibyllegat­an är ritad av Björn Hedvall. Balkongen nominerade­s av Catrine Jurgander.

Lisen Almgren nominerade balkongern­a på Olaus Petrigatan på Gärdet.

Hus som byggdes under 1930-1950-talet präglades av hantverksk­unnande.

som gjort många hus unika har i takt med att byggnadsde­taljer slängts likriktat ett stort antal fastighete­r, menar Gustav Bergström, generalsek­reterare för Renovering­sraseriet.

– De hus som byggdes under 1930-1950-talet präglades av hantverksk­unnande, egen identitet och högkvalita­tiva material som ofta åldras med värdighet och bidrar till både trygghet och skönhet. Många byggnadsde­taljer har därefter ersatts av engångspro­dukter i aluminium med kort livslängd, säger Gustav Bergström i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden