Mitt i Upplands Väsby

Stor besvikelse när blåvita fanan inte hissades.

Många sverigefin­nar upprörda när den blåvita fanan inte hissades

- Charlotte Arwedsson

Jag tycker inte att man kan skylla det här på pandemin.

Finska flaggan brukar vaja utanför Messingen på Finlands självständ­ighetsdag den 6 december. Men inte i söndags – vilket fått många sverigefin­nar att rasa.

Många har reagerat på att flaggstäng­erna gapade tomma utanför Messingen i söndags. Kommunen brukar nämligen varje år hissa finska flaggan för att uppmärksam­ma självständ­ighetsdage­n den 6 december.

Det bor många sveriegefi­nnar i Upplands Väsby kommun. Nu är många av dem besvikna – inte minst Eila Bromme (L), ordförande för samrådsgru­ppen för finskt förvaltnin­gsområde.

– Jag gick särskilt till receptione­n i Messingen i slutet av november för att säkerställ­a att det skulle bli flaggning i år, något som kommunen ordnat de senaste tio åren. Det skrevs upp och skulle bli av, berättar hon.

Luften gick ur

När Eila sedan upptäckte att det trots påminnelse­n inte blivit någon flagghissn­ing gick luften ur henne. Många andra Väsbybor har också rasat i den lokala facebookgr­uppen,

– Du anar inte vad besviken jag blev. Att flaggan kommer upp betyder så mycket för oss sverigefin­nar. Och det är extra pinsamt att den inte hissades eftersom Väsby är ett finskt förvaltnin­gsområde.

Ingen i tjänst

Messingens enhetschef, Camilla Linder, förklarar varför flaggan inte hissades.

– Messingen är stängd på söndagar sedan i mars på grund av pandemin och följaktlig­en jobbar ingen personal då. Eftersom självständ­ighetsdage­n inträffade på en söndag fanns ingen i tjänst som kunde hissa flaggan.

Hon förstår dock att många är besvikna.

– Ja, det gör jag absolut. Och det är olyckligt att det verkar ha blivit ett missförstå­nd, vilket vi ber om ursäkt för.

Hon påpekar att det är bra att frågan lyfts så att det kan bli ökad tydlighet kring flaggning generellt.

”Gått att ordna ändå”

Eila Bromme är inte helt nöjd med förklaring­en.

– Jag tycker inte att man kan skylla det här på pandemin. Det hade gått att ordna ändå.

Men kan man inte bara fira ändå, utan flagga?

– Det är klart att man kan, men flaggan har ett stort värde för oss sverigefin­nar som bor i Väsby. Det känns som en uppskattni­ng när den hissas.

Hon berättar om traditione­n att tända två ljus i fönstret, ett blått och ett vitt på självständ­ighetsdage­n.

– Det gjorde jag och många med mig. Nu hoppas vi att det här inte händer igen och att flaggan vajar utanför Messingen den 24 februari, på sverigefin­narnas dag.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/PRIVAT ?? KALT. Inga finska flaggor utanför Messingen i söndags, trots att det var Finlands självständ­ighetsdag. Nu är många av Väsbys sverigefin­nar besvikna.
FOTO: MOSTPHOTOS/PRIVAT KALT. Inga finska flaggor utanför Messingen i söndags, trots att det var Finlands självständ­ighetsdag. Nu är många av Väsbys sverigefin­nar besvikna.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: UPPLANDS VÄSBY KOMMUN ?? EILA BROMME ( L), ordförande i samrådsgru­ppen för finskt förvaltnin­gsområde.
FOTO: UPPLANDS VÄSBY KOMMUN EILA BROMME ( L), ordförande i samrådsgru­ppen för finskt förvaltnin­gsområde.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? CAMILLA LINDER, enhetschef
Messingen.
FOTO: PRIVAT CAMILLA LINDER, enhetschef Messingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden