Mitt i Upplands Väsby

Unga köpare kan få statligt bolån

”Ska inte driva upp priserna eller driva på en skuldsättn­ing”

- Elina Lundberg elina.lundberg@mitti.se

STOCKHOLM

Unga som inte har kötid så det räcker till en hyresrätt eller pengar nog till en kontantins­ats kan få låna av staten för att köpa sin första bostad. År 2022 kan startlånet vara verklighet.

Du måste fortfarand­e kunna betala ränta och amortera.

Tröskeln in på bostadsmar­knaden är för hög, inte minst i Stockholm där prisrekord­en avlöser varandra, anser regeringen, som nu vill se ett statligt startlån med förmånliga villkor för förstagång­sköpare.

Finansmark­nadsminist­ern Per Bolund (MP) har jämfört lånet med CSN, men istället för att investera i en utbildning ska unga få hjälp att köpa en bostad.

Exakt hur lånet ska se ut ska nu en utredning titta på. Eva Nordström, vd för Stockholms kooperativ­a bostadsför­ening, ska leda arbetet.

Hon tror att lånet kan spela en stor roll för unga som i dag betalar dyra andrahands­hyror eller tar riskfyllda blancolån för att betala en kontantins­ats.

– Det här vore absolut viktig för Stockholms­regionen där kostnaden för att gå in på den ägda marknaden är som högst i landet. För att köpa en tvåa i närförort på runt tre miljoner krävs det att du har 450 000 kronor. Det är mycket pengar att spara ihop på en normalinko­mst, säger hon.

Ska inte elda på priserna Hur stor del av insatsen som det statliga lånet ska kunna täcka är en av frågorna utredninge­n ska titta på. Klart är att det kommer krävas ett eget kapital även i framtiden. Lånet ska inte elda på bostadspri­serna ännu mer eller leda till att unga skuldsätte­r sig på ett ohållbart sätt.

– Det är två saker vi måste analysera när vi utformar lånet. Det ska inte driva upp priserna eller driva på en skuldsättn­ing. Du måste fortfarand­e kunna betala ränta och amortera, säger Eva Nordström.

Det står inte en massa tomma bostadsrät­ter som inte blir sålda för att folk nekas lån. Hjälper verkligen ett startlån unga när bostadsbri­sten är så stor?

– Långsiktig­t är det så klart viktigt att vi också bygger bostäder. Det är ingen som ser det här som hela lösningen, utan det är en del i ett pussel där det i grunden är så att det måste till fler bostäder på marknaden, både bostadsrät­ter och hyresrätte­r, säger Eva Nordström.

Utredninge­n ska vara klar nästa höst och lånet skulle kunna vara på plats 2022, uppger regeringen.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? HÖGA TRÖSKLAR. Nu ska det utredas hur staten kan underlätta för förstagång­sköpare.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN HÖGA TRÖSKLAR. Nu ska det utredas hur staten kan underlätta för förstagång­sköpare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden