Mitt i Upplands Väsby

Rinkebysko­lan: ”Flera år sedan någon slogs”

Tystnadsku­lturen har blivit mindre, tycker eleverna

- Text och foto: Petter Beckman

Folk står inte bara och tittar på. Nu går man emellan och försöker stoppa det istället.

”Det är flera år sen det var något slagsmål här”, säger elever i nian på Rinkebysko­lan. Tystnadsku­lturen håller på att brytas, menar rektorn. ”Fler vill anmäla. Man ser det inte som att gola, utan som att stå upp för en kompis”.

Eleverna reagerar med förvåning när de hör siffran. 14 procent av niorna i Rinkeby-Kista säger att de har slagit någon så grovt att han eller hon behövde sjukvård, enligt den senaste Stockholms­enkäten, gjord i våras.

Det är nästan tre gånger så många som genomsnitt­et i staden.

– Hur kan det stämma? Det har inte varit något slagsmål på skolan på flera år. Hela det här året har det varit noll konflikter, säger Isra Lille, som går i nian och är med i elevrådet. Jämnåriga Riza Raheem håller med. – Det är mindre bråk och våld. Så klart det kan bli tjafs om småsaker precis som var som helst. Men händer det något kan vi nästan alltid lösa det själva, säger han.

En annan färsk enkät visar att åttorna på Rinkebysko­lan i våras kände sig klart tryggare än vad som är snittet för Stockholms skolor. 80 procent tyckte också att de kan jobba i lugn och ro på lektionern­a, jämfört med 45 procent för staden som helhet.

– Studieron har blivit mycket bättre det sista året, säger Isra Lille.

Samtidigt har det varit ett ovanligt oroligt år i området omkring.

Förra vintern blev en ung man som många kände mördad. Ungdomens hus, granne med skolan, fick stänga efter att beväpnade personer hade trängt sig in. Flera ungdomar blev omhänderta­gna, bland annat en elev på Rinkebysko­lan.

– Just då kändes det lite otryggt. Men personalen skötte det bra och skolan har fortsatt att kännas som en trygg plats, säger Yasmine Demeter i nian.

Rektorn Martin Malmberg tycker att utveckling­en går åt rätt håll.

– Vi har betydligt färre tillfällen med våld om vi jämför tre år tillbaka. Och om det uppstår våld så är det lindrigare. Det är mycket mer sällan som vi behöver göra polisanmäl­an, säger han.

En stor del av förklaring­en, enligt rektorn, ligger i programmet Mentorer i våldspreve­ntion, MVP, som har tillämpats på skolan de senaste tre åren.

Med start i sjuan har man återkomman­de diskussion­er och föreläsnin­gar där eleverna får träna sig i att förebygga våld och bråk.

– Mycket handlar om att vara en aktiv åskådare, att alla har ett ansvar, säger Martin Malmberg.

Han berättar att antalet anmälninga­r om kränkninga­r har ökat rejält de senaste åren, vilket han ser som ett tecken på att eleverna inte längre håller tyst om de behandlas illa eller ser något hända.

– Jag upplever en stor skillnad, det har blivit mindre tystnadsku­ltur. Eleverna pratar med oss mer, de ser det inte längre som att gola utan som att stå upp för en kompis, säger Martin Malmberg. Eleverna bekräftar:

– Det stämmer att det är fler som pratar och anmäler. Det är också mer så att man hjälper varandra och tar eget ansvar, säger Yasmine Demeter.

Tar ansvar hurdå?

– Folk står inte bara och tittar på och skrattar. Tidigare, om någon började tjafsa, kunde andra lägga sig i och göra det värre. Nu går folk emellan och försöker stoppa det i stället, säger Yasmine.

Killarna vi pratar med är inte lika positiva till att blanda in lärarna.

– Det kan göra saken värre. Jag skulle hellre förlita mig på att lösa det själv, säger Riza Raheem.

Eleverna tycker samtidigt att den nya polisstati­onen i Rinkeby har lett till mer avspända relationer till polisen.

– Det gör skillnad att man ser poliser här varje dag. De flesta hälsar och är trevliga, säger Riza Raheem.

 ??  ?? BÄTTRE. ”Det är betydligt färre tillfällen med våld och när det händer något är det lindrigare. Det är sällan vi behöver polisanmäl­a”, säger rektor Martin Malmberg.
BÄTTRE. ”Det är betydligt färre tillfällen med våld och när det händer något är det lindrigare. Det är sällan vi behöver polisanmäl­a”, säger rektor Martin Malmberg.
 ??  ?? LUGNT. Eleverna i nian känner inte igen bilden av att våld skulle vara vanligt.
LUGNT. Eleverna i nian känner inte igen bilden av att våld skulle vara vanligt.
 ??  ?? SKILLNAD. ”Det är mer så att man hjälper varandra”, säger Yasmine Demeter.
SKILLNAD. ”Det är mer så att man hjälper varandra”, säger Yasmine Demeter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden