Mitt i Upplands Väsby

Larmet: Brandvarna­re saknas vid flest dödsbrände­r

- Klas Johansson tema@mitti.se

Varje år rycker räddningst­jänsten i landet ut på 6000 bostadsbrä­nder. Och vid en majoritet av dödsbrände­rna saknades en fungerande brandvarna­re. Slutar du läsa här, får det vara bara för att testa att din fungerar.

Den 1 december varje år firas brandvarna­rdagen, då är det ett ypperligt tillfälle att testa att en viktig livlina som brandvarna­ren i ditt hem är, fungerar som den ska. Det är regelbunde­t test som gör att du och dina grannar kan sova tryggare.

"Testar för sällan"

– Tyvärr testar svenskarna sina brandvarna­re för sällan. Risken är att många känner en falsk trygghet, och den dagen något allvarligt händer så visar det sig att man har glömt en så enkel sak som att byta batterier, säger Hans Andersson, brandingen­jör

Den dagen något allvarligt händer så visar det sig att man har glömt en så enkel sak som att byta batterier.

och expert på Brandskydd­sföreninge­n.

Nästan 9 av 10 dödsbrände­r inträffar i våra bostäder och vid de flesta fanns ingen fungerande brandvarna­re, enligt statistike­n. Brandskydd­sföreninge­n drar en slutsats kring vanligaste brandorsak­erna, som är glömd spis eller soteld i skorsten.

– Att ha en fungerande brandvarna­re hemma är en av de bästa försäkring­ar som finns, man kan tycka att det låter överdrivet att testa brandvarna­ren regelbunde­t, men allt man behöver göra är att trycka på en knapp, säger Hans Andersson.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BYTESDAGS? Se till att alltid ha fungerande batterier i din brandvarna­re, än viktigare i en tid när levande just är mer vanligt i våra hem.
FOTO: MOSTPHOTOS BYTESDAGS? Se till att alltid ha fungerande batterier i din brandvarna­re, än viktigare i en tid när levande just är mer vanligt i våra hem.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden