Mitt i Upplands Väsby

Kravet från bilister: Vill tvinga fram reflexlag – för fotgängare

Var tredje gångtrafik­ant bär inte reflex – stor fara: ”En enkel livförsäkr­ing”

- Magnus Johansson tema@mitti.se

86 procent av Sveriges bilister vill ha en lag för att gångtrafik­anter ska bära reflex i mörker. Inte överraskan­de. En av tre svenska gångtrafik­anter använder aldrig eller sällan reflex när det är mörkt.

Det nedslående resultatet är från en riksrepres­entativ undersökni­ng gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Synbesiktn­ingen, Sveriges största syntest av bilförare och ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovnin­gen, samt Synbesiktn­ingen, som genomförts sedan 2008 och senast i oktober 2020.

Att upptäcka gångtrafik­anter som inte bär reflex i mörker är svårt.

Studier från bland andra NTF visar att en person som använder reflex syns på 125 meters avstånd från en bil med halvljus, medan en person med mörka kläder utan reflex syns först på 20-30 meters avstånd.

Detta resulterar i att närmare 9 av 10 bilister vill ha en lag för att gångtrafik­anter ska bära reflex i mörker.

Idag använder en av tre (32 procent) svenska gångtrafik­anter aldrig eller sällan reflex när det är mörkt enligt undersökni­ngen av Kantar Sifo.

– Vi ser avsevärt sämre när det är mörkt ute, lägger man till nederbörd och blöt vägbana blir det ännu värre. Det mänskliga ögat är gjort för dagsljus och har svårt att uppfatta detaljer och djup i mörker, säger Stina Lönn, chef för klinisk utveckling på Synoptik.

Det mänskliga ögat är gjort för dagsljus och har svårt att uppfatta detaljer och djup i mörker.

82 procent enligt kvinnor

74 procent av bilisterna säger i 2020 års Synbesiktn­ingen att de upplever att det är svårt eller mycket svårt att se gångtrafik­anter som inte använder reflex i mörker.

Särskilt kvinnor upplever detta som ett problem, hela 82 procent instämmer i detta påstående, medan motsvarand­e siffra för män är 64 procent.

”Synen hos föraren är viktig”

– Sverige är ett land med många mörka timmar under året. Synen hos föraren är naturligtv­is viktig, likväl som rätt belysning på bilen är avgörande för en säker trafikmilj­ö. Men reflexen är en mycket enkel och bra livförsäkr­ing som vi alla borde använda oss av, säger Cecilia Blom Hesselgren, kommunikat­ionschef på Bilprovnin­gen.

Undersökni­ngen visar att 84 procent har en reflex för eget bruk. I vilken utsträckni­ng den används beror främst på två faktorer, var man bor och ålder. Norra Sverige är bäst, där 86 procent ofta eller alltid använder reflex i mörker, medan storstadsr­egionerna (Stockholm, Göteborg och Malmö) är sämst med 61 procent som ofta eller alltid använder reflex i mörker.

Med ökad ålder är det tydligt att man blir bättre på att frekvent använda reflex.

 ?? FOTO: PMAGI, PETTER MAGNUSSON ?? LJUS I MÖRKRET. 7 av 10 bilister har svårt att se gångtrafik­anter utan reflex. Och Storstadsb­or är sämst på att använda desamma.
FOTO: PMAGI, PETTER MAGNUSSON LJUS I MÖRKRET. 7 av 10 bilister har svårt att se gångtrafik­anter utan reflex. Och Storstadsb­or är sämst på att använda desamma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden