Mitt i Upplands Väsby

Hur förvarar vi samboavtal och testamente?

JURIDIK · Kan man registrera testamente­n så att anhöriga meddelas vid dödsfallet?

-

Jag får ofta frågor gällande testamente­n, så jag har denna vecka svarat på några som liknar varandra.

Jag och min sambo har skrivit samboavtal och testamente. Hur ska man förvara dem? Hur och vem ska ta fram testamente­t när vi dör?

Kan jag skriva ett testamente själv eller måste jag kontakta en advokat? Kan man registrera det någonstans, eller hur ska mina barn hitta testamente­t om de inte känner till att det finns? Jag vill inte tala om att jag tänker testamente­ra en del till annan person.

Jag har skrivit ett testamente själv, utan jurist. Två vittnen tillkallad­es, de underteckn­ade med deras namn, adresser, personnumm­er och datum. Gäller det?

Jag kan tyvärr aldrig svara definitivt på om ett testamente gäller eller inte utan att själv ha fått granska det. Men det är inte så att en jurist måste ha skrivit ett testamente för att det ska vara giltigt, man kan skriva det själv. Ett testamente ska upprättas skriftlige­n. Testatorns, den som äger testamente­t, underskrif­t ska ha bevittnats av två samtidigt närvarande vittnen som även de ska ha underteckn­at testamente­t. Vittnena kan inte vara vilka som helst, de får inte vara jäviga som jag skrivit om i en tidigare artikel.

Om du frivilligt skriver under ett testamente under bevittning av två ojäviga vittnen har du troligen uppfyllt formkraven. Det är dock alltid bra att kontakta en jurist om man känner sig osäker på något.

Det finns inte längre någon registreri­ngsmyndigh­et som registrera­r testamente­n. Men det finns andra lösningar i dagsläget. Exempelvis kan ofta begravning­sbyråer och juristbyrå­er förvara testamente­n, samboavtal etc. Om de är anslutna till Folkbokför­ingsregist­ret hos Skatteverk­et så får de regelbunde­t informatio­n när någon av dem vars testamente­n etc byråerna förvarar gått bort. Vid dödsfallet informeras då de anhöriga den avlidne valt ut om att byrån förvarar detta hos sig. På det sättet behöver ingen veta att man skrivit ett testamente förrän man gått bort.

 ??  ?? Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se
Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden