Mitt i Upplands Väsby

Väsby Centrum kör hem klapparna

Pop up-butiker, kassar med julmat och gratis hemkörning. Handlarna i Upplands Väsby har fått tänka nytt när vi avråds från att gå i butiker mitt i julhandeln.

- Charlotte Arwedsson 070-787 20 78 charlotte.arwedsson@mitti.se

Vi har verkligen fått tänka om helt i år, inte bara inför julen.

Julhandeln är i gång och för många handlare är den viktigare än någonsin. Svenskt Mathantver­k i Fresta är ett av de Väsbyföret­ag som tänkt om.

– Vi har verkligen fått tänka om helt i år, inte bara inför julen. Alla mässor, där vi vanligtvis är under oktober till december, är inställda. Det har varit jobbigt, säger Viveca Jarkovsky på Svenskt Mathantver­k.

Företaget ligger i Fresta i Upplands Väsby, men har sin huvudsakli­ga produktion i Härjedalen, med hällbrödet som flaggprodu­kt.

– Vi säljer till grossister, skolor och restaurang­kedjor, men det har i princip halverats, säger Sören Lindvall, som har drivit företaget sedan 1991.

Pop up-butik

I år öppnade de därför en luftig pop up-butik i Väsby Centrum med bland annat rökt korv, bröd och senap. Men självklart med begränsat antal kunder i butiken.

– Vi kommer även att ha julmatspås­ar som man beställer och hämtar upp i ett tält utanför vårt lager i Fresta. Man kan även sitta kvar i bilen om man inte vill gå ut, säger Viveca Jarkovsky.

Pauliina Härnström från Sjukyrkobe­rget tittar in i julbutiken för att handla present till grannen på landet.

– Det här är ett initiativ som ska gynnas. Klart man handlar lokalt, säger hon.

Viveca Jarkovsky passar på att berömma Väsbyborna.

– De är jättebra på att handla lokalt.

Har anpassat sig

Även Sofia Carlén på Blomsterpi­nglan på Centralväg­en tycker att Väsbyborna är bra på att handla lokalt. Och att de har anpassat sig.

– Många ringer eller mailar sina beställnin­gar. Vi kan göra i ordning kassar som man kan hämta utanför butiken, säger hon

Det som går bäst nu är amaryllis, både lök och snitt och de juldoftand­e hyacintern­a.

– Vi har begränsat antal kunder i butiken. De flesta är duktiga på att vänta utanför om det är för många här inne, säger hon.

Många stammisar

Monika Johansson, bokhandlar­e i Väsby Centrum, har många stammisar och hade redan tidigt hemkörning.

– Vi planerade i våras för att det skulle komma en andra coronavåg och tyvärr fick vi rätt.

En bok brukar ju vara given i julklappss­äcken. Några lästips till Väsbyborna?

– ”Där kräftorna sjunger” av Delia Owens och ”Rotvälta” av Tove Alsterdal. Då får de härlig julläsning!

 ??  ??
 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? BLOMMOR. Sofia Carlén på Blomsterpi­nglan tycker att Väsbyborna är bra på att handla lokalt.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON BLOMMOR. Sofia Carlén på Blomsterpi­nglan tycker att Väsbyborna är bra på att handla lokalt.
 ?? FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON ?? SVENSKT MATHANTVER­K. Viveca Jarkovsky, Sören Lindvall och Emma Pettersson i pop up-butiken i Väsby Centrum.
FOTO: CHARLOTTE ARWEDSSON SVENSKT MATHANTVER­K. Viveca Jarkovsky, Sören Lindvall och Emma Pettersson i pop up-butiken i Väsby Centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden